Ordonanța militară 10: Programul persoanelor de peste 65 de ani și suspendarea unor zboruri, prelungită

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat luni o nouă ordonanţă militară, prin care persoanele peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei

Ordonanța militară 10: Programul persoanelor de peste 65 de ani și suspendarea unor zboruri, prelungită


Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat luni o nouă ordonanţă militară, prin care persoanele peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei în intervalele 7:00 – 11:00, şi 19:00 – 22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres. Suspendarea mai multor zboruri este prelungită.

Încep prezentarea Ordonanței Militare nr 10 adresându-va mulțumiri. Comportamentul d-voastră este unul responsabil, ceea ce mă face să cred că, în curând, vom ajunge la normalitate. Ministerul Afacerilor Interne vă este partener, lupta alături și pentru d-voastră împotriva noului coronavirus. Cu toții avem același obiectiv: să întărim protecția în față acestui inamic. Am luat următoarele decizii, transpuse în Ordonanță Militară nr 10. O veste bună pentru persoanele care au împlinit vârstă de 65 de ani. Circulația este permisă în afară locuinței în următoarele situații. Indiferent de intervalul orar, persoanele acestea pot circulă pentru deplasare în interes profesional, se pot deplasa dacă au nevoie de asistență medicală ce nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, precum și tratamente oncologice programate, precum dializă. Persoanele de peste 65 de ani pot circula într-un nou interval orar, de la 7:00 la 11:00 și de la 19:00 la 22:00, pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie, deplasarea din motive justificare, precum îngrijirea sau însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice sau bolnave sau cu dizabilităţi, deplasări scurte legate de activitatea fizică individuală a persoanelor. Tot în sensul de a ajuta persoanele ce au împlinit 65 de ani, operatorii economici ce comercializează alimente și produse de necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a facilita accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale orare menționate. Zborurile către țări care au fost deja suspendate 14 zile: Va trebui prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania, pentru încă 14 zile, din 28 aprilie Am prelungit suspendarea zborurilor spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran pentru 13 zile, din 2 mai până în 14 mai inclusiv. Se prelungește suspendarea zborurilor către Italia din 3 mai, valabilă până în 14 mai. Tot aici intră și Franța și Germania, pentru zece zile, din 5 mai. Rămâne valabilă permisivitatea pentru transporturile de marfă, de corespondență sau care asigură servicii medicale de urgență sau aterizări tehnice necomerciale. La publicarea ordonanței, își încetează aplicabilitatea prevederi din ordonanțe anterioare care pot intra în contradicție cu cele de azi. Sunt abilitate să asigure aceste prevederi poliția, jandarmeria, poliția locală etc. În această seară, toate detaliile pot fi parcurse în Monitorul Oficial. Mulți dintre dvs m-au întrebat cum va arăta relaxarea. Va fi graduală, iar după 15 mai trebuie să fim cu atât mai responsabili. Știu că se apropie 1 mai, că vremea e frumoasă, dar e momentul să ne analizăm prioritățile și să ne dăm seama de ce contează cu adevărat: sănătatea și protejarea celor dragi. Sunt sigur că veți da dovadă în continuare de responsabilitate, implicare, solidaritate și patriotism”, a precizat Vela.