Gheorghiţă: După imunizarea a 60 - 70 la sută din populaţie, vom putea vedea începutul sfârşitului pandemiei

Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei, a declarat vineri medicul Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiţă: După imunizarea a 60 - 70 la sută din populaţie, vom putea vedea începutul sfârşitului pandemiei


Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a prezentat, vineri, la Palatul Victoria, ultimele amănunte referitoare la măsurile preconizate de autorităţi în vederea imunizării populaţiei.

"Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam", a declarat vineri medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță prezintă, la această oră, strategia de vaccinare în România, într-o conferință de presă care a avut loc la finalul ședinței de Guvern. Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Perspectiva unui vaccin care să îndeplinească toate criteriile de siguranță și de eficacitate reprezintă o șansă de a ieși din această criză. Fiecare țară are propria strategie de vaccinare.
În momentul de față, încrederea publică în vaccinare stă la baza succesului acestei campanii. Fiecare persoană trebuie să aibă suficiente informații. Vaccinul este în curs de obținere a avizului de punere pe piață. Vaccinarea este voluntară și nu este obligatorie, este un drept și nu o obligație.
În România se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. Concentararea tuturor eforturilor la nivel mondial au condus să avem un vaccin într-o perioadă mai scurtă, dar care corespunde tuturor rigorilor. Strategia națională de vaccinare conține câteva principii de bază și principalele etape de vaccinare. Prima etapă a vaccinării se adresează lucrătorilor din sistemul medical. Criteriile care au stat la baza acestei strategii sunt valabile peste tot în lume.
De la nivelul centrelor regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite către centrele locale de vaccinare. Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună. Institutul Cantacuzino va fi hub central.
Persoanele care au acces limitat la un centru de vaccinare sau pentru care deplasarea este dificilă vor fi vaccinate de echipe mobile de vaccinare. Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări. Programarea se face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie. Toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Datele vor permite în timp aproape real monitorizarea numărului de persoane vaccinate. Este important să încurajăm și raportarea reacțiilor adverse indezirabile. Ele vor fi raportate prin Registrul electronic național al vaccinărilor și prin platforma disponibilă la Agenția Națională a Medicamentului.
Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul are în vedere întregul proces și lanț de vaccinare împotriva COVID-19, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. "Este de așteptat ca disponibilitatea și accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil", se arată în document.