Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbele religioase

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări duminică, din nou, că accesul în biserici nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID.

Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbele religioase


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări duminică, din nou, că accesul în biserici nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID.

Duminică, la Palatul Victoria a avut loc o ședință pentru stabilirea de noi măsuri în contextul pandemiei, asta după ce în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu Omicron, noua variantă de coronavirus.
Rafila a susținut că în cadrul acestei ședințe nici măcar nu a fost discutată posibilitatea de a fi cerul certificatul COVID pentru participarea la slujbe sau procesiuni religioase.
"Nu s-a discutat acest lucru la reuniunea de duminică. Am declarat în mod public că nu se pune această problemă a utilizării certificatului verde la slujbele religioase. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor care ţin de distanţare, de folosirea corectă a măştii şi de evitarea aglomeraţiei acolo unde se poate prin modul în care sunt organizate slujbele. Este cu totul altceva şi nu cred că este cazul să facem speculaţii despre conţinutul acestor întâlniri, care în niciun caz nu sunt conflictuale, ci sunt de dezbatere şi de colaborare", a spus Rafila, duminică, la Palatul Victoria.

Câteva dintre măsurile anti-COVID dispuse de autorități:
- Românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei
- Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile
- Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
- Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.
- Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
De asemenea, Raed Arafat a anunțat că, din 20 decembrie, România va introduce formularul de localizare a pasagerului.