CEDO: Vaccinarea obligatorie este legală

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis joi, pentru prima dată, că vaccinarea obligatorie este legală și poate fi necesară în societăți democratice.

CEDO: Vaccinarea obligatorie este legală


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis joi, pentru prima dată, că vaccinarea obligatorie este legală și poate fi necesară în societăți democratice, relatează Deurche Welle.

Decizia judecătorilor de la Strassbourg vine într-un proces intentat în Cehia de o familie în legătură cu imunizarea obligatorie a copiilor.
În procesul intentat în Cehia, familia unor copii s-a plâns de faptul că, în această țară, autoritățile impun vaccinarea copiilor împotriva a 9 boli, printre care difteria, tetanus, tusea convulsivă, hepatită B.
CEDO a decis acum că această vaccinare obligatorie nu încalcă dreptul la viața privată.
"Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin dobândirea imunității de turmă", potrivit cărora măsura vaccinării obligatorii ar putea fi considerată drept "necesară într-o societate democratică".
Legea din Cehia stipulează că vaccinarea copiilor este obligatorie în cazul a 9 boli infecțioase printre care rujeola, hepatita B și difteria.
Deși hotărârea CEDO nu este direct legată de vaccinarea împotriva coronavirusului, experții estimează că ar putea avea implicații în ceea ce privește campaniile de vaccinare anti-COVID, în contextul în care există semnificativ de mulţi oameni care refuză să se vaccineze.
Potrivit lui Nicolas Hervieu, jurist specializat în deciziile CEDO, decizia de joi "consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii sub condițiile actualei pandemii de COVID-19", potrivit Antena3.
Acum, experți medicali citați de agenția de presă France Press, apreciază că, deși hotărârea CEDO, nu are legătură cu pandemia de covid, ea ar putea fi apreciată ca un precedent.
În toată Europa, autoritățile se confruntă cu atacuri la adresa campaniei de vaccinare împotriva covid 19, atacuri care constau în dezinformări și propagarea lor, mai ales pe reţelele sociale.