Guvernul trebuie să asigure măști gratuite pentru românii cu venituri mici. Legea a fost votată

Românii cu venituri mici vor primi gratuit un set de 30 de măști de protecție pe lună, conform legii votate miercuri la Camera Deputaților

Guvernul trebuie să asigure măști gratuite pentru românii cu venituri mici. Legea a fost votată


Românii cu venituri mici vor primi gratuit un set de 30 de măști de protecție pe lună, conform legii votate miercuri la Camera Deputaților, dacă actul normativ va primi și aprobarea președintelui Klaus Iohannis. 

Anumite categorii de persoane vor primi gratuit un set de 30 de măști de protecţie pe lună, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor.
Legea a fost adoptată cu 224 de voturi "pentru" și 64 "împotrivă" şi trei abţineri, urmând să ajungă pe masa Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Proiectul are ca obiect achiziţionarea de măşti de protecţie de către Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, pentru protecţia împotriva COVID-19 şi distribuirea acestora.
Potrivit unui amendament adoptat de către deputaţii de specialitate, articolul 1 al legii prevede că se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru:
- persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
- persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei;
- pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009;
- persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În vederea asigurării protecţiei cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii achiziţionează, prin Compania Naţională Unifarm SA, măştile de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni.
Fondurile necesare achiziţionării şi distribuţiei măştilor de protecţie către populaţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prevede un alt amendament adoptat de comisie.
Potrivit unui alt amendament, autorităţile publice locale au obligaţia să întocmească liste nominale cu persoanele beneficiare şi să le transmită Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea stabilirii necesarului de repartizat.
Distribuirea măştilor de protecţie se realizează de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale. Autorităţile publice locale asigură distribuirea măştilor de protecţie, în mod gratuit, către fiecare beneficiar.
Prevederile prezentei legi se aplică până la încheierea pandemiei de coronavirus COVID-19, declarată oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se mai arată în raportul Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor.