Incendiu la Secția ATI din Piatra-Neamț. Opt pacienți au decedat. Erau bolnavi de COVID-19 și intubați

O tragedie fără precedent în județul Neamț s-a produs în această seară la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu.

Incendiu la Secția ATI din Piatra-Neamț. Opt pacienți au decedat. Erau bolnavi de COVID-19 și intubați
Foto: ziarpiatraneamt.ro


O tragedie fără precedent în județul Neamț s-a produs în această seară la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu la secția ATI (terapie intensivă) a spitalului unde erau internați mai mulți pacienți COVID-19, în stare gravă. 

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, în secția ATI COVID Piatra-Neamț în timp ce în secție se aflau 15 pacienți în stare critică, ventilați mecanic. În secţia ATI a Spitalului COVID erau 16 internati, dintre care 8 au murit.
ACTUALIZARE 20:21 Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Digi24 că bilanțul a crescut la 8 decese, iar medicul a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, iar pe membre are arsuri de gradul IV. 
Secția ATI este pentru pacienți COVID, iar un scurtcircuit ar părea să fie cauza incendiului, a spus ministrul sănătății.
ACTUALIZARE 20:14 Recent, în secția ATI se făcuseră reamenajari pentru a face loc pacienților. Incendiul a pornit într-un singur salon și ulterior s-a extins.
Potrivit unor martori oculari, s-ar fi produs mai întâi o explozie. 
ACTUALIZARE 20:08. Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, șefa UPU.
Ministrul Nelu Tătaru va pleca la Piatra Neamț.
ACTUALIZARE 20:00 În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală, anunță ISU.
ACTUALIZARE 19:55 Comunicat al Spitalului Județean Neamț: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI - unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică.
În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse.
Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.
Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.
Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Digi24, Diana Cimpoeșu, șefa UPU.


Știre inițială: Mariana-Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamţ: "Incendiul s-a produs la etajul 2, în clădirea principală, unde funcţionează UPU. Au rezultat, în urma incendiului, 7 decedaţi. 8 persoane aflate în salonul alăturat au fost evacuate. Cei evacuaţi sunt pacienţi." 
Pacienţii evacuaţi ar urma să fie transferaţi la spitalul judeţean Iaşi.
La fața locului au fost identificate 8 victime. Medicul de gardă a suferit arsuri de gradul II și III pe 40% din suprafața corporală și un alt pacient este în stare critică.
Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.
Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților. Unul dintre medici ar fi suferit arsuri, potrivit unor surse.