Întâlnire de lucru cu operatorii economici din zona turismului de pe litoral

Secretarul de stat, Emil-Răzvan Pîrjol, primarul Decebal Făgădău și prefectul George Sergiu Niculescu, au avut o întâlnire de lucru cu investitorii de pe litoralul Mării Negre

Întâlnire de lucru cu operatorii economici din zona turismului de pe litoral


Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, primarul municipiului Constanța Decebal Făgădău și prefectul George Sergiu Niculescu, au avut astăzi o întâlnire de lucru cu investitorii de pe litoralul Mării Negre în vederea pregătirii pentru momentul în care situația sanitară va permite redeschiderea activității.

Toată lumea este conștientă de faptul că trebuie să ne mișcăm și să facem ceva pentru turism. În momentul de față avem cea mai predictibilă dată, 1 iunie. Cei care stabilesc normele sunt Ministerul Sănătății și Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Rugămintea către decidenți, inclusiv către cei de la nivel European, a fost ca prin măsurile pe care le gândesc factorii responsabili pentru securitatea sanitară, să nu ne îndepărteze fundamental de la scopul nostru principal: bunăstarea clientului și modul în care poate să își desfășoare activitatea operatorul economic”, declară Emil-Răzvan Pîrjol.
La rândul său, Decebal Făgădău, a declarat că: “Avem în sală oameni care își sacrifică timpul pentru familie, averea personală, de la agenții, operatori, proprietari de hoteluri, structuri de cazare, alimentație publică, la organizatori de evenimente sau proprietari de cluburi. Am încercat să aduc la acest dialog reprezentanți ai tuturor tipurilor de afaceri din zona Constanța-Mamaia. Voi începe cu o întrebare: când vin măsurile? Pentru că autoritatea locală vrea să vină în complementaritatea acestora
Cei care activează în domeniul turismului și-au manifestat îngrijorarea față de lipsa unei strategii și a regulilor ce ar trebui respectate odată cu redeschiderea activității.
Turistul nu este zero în PIB. Suntem cetățenii acestei țări. Trebuie să elaborați norme și pentru turiști, și pentru noi. Ne-a ajuns cuțitul la os. Aveți o strategie la această oră?”, spune Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia-Constanţa.
De asemenea, hotelierii au venit cu mai multe propuneri pentru redeschiderea activității pe perioada  pandemiei globale SARS-CoV-2:
Cred că pentru niciunul dintre noi nu ar fi vreo problemă ca pe toată perioada sezonului estival să găzduim în hotel un medic, asumându-ne cheltuielile, un cadru medical calificat care să evalueze situațiiile ce pot să apară”, declară Paul Marașoiu, proprietar hotel stațiunea Mamaia.  
Și prefectul județului Constanța, George Sergiu Niculescu, a făcut scurte declarații: “Domnul secretar de stat a făcut un tur al litoralului. Ne-am plimbat puțin și am văzut în ce stadiu este stațiunea Mamaia, pregătită să primească turiști odată cu deschiderea sezonului estival”.
La discuții au luat parte și Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, Anca Nedea-Pavel din partea Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Cătălin Țibuleac, președintele  Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, precum și peste 60 de reprezentanți ai hotelierilor, agențiilor de turism, cluburilor și agenți economici de pe litoral.