Iohannis a a pledat pentru consolidarea cooperării UE-NATO la primul summit al Comunităţii Politice Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Praga, și a pledat pentru consolidarea cooperării dintre UE și NATO.

Iohannis a a pledat pentru consolidarea cooperării UE-NATO la primul summit al Comunităţii Politice Europene


Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Praga, și a pledat pentru consolidarea cooperării dintre UE și NATO, subliniind totodată importanța strategică a regiunii Mării Negre, arată Administrația Prezidențială.

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat inițiativa de înființare a Comunității Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranța ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice și a cooperării structurate între UE și partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.
În cadrul intervenției sale, Klaus Iohannis a evidențiat că este important să fie abordate în comun cu partenerii europeni schimbările profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit și puternic. 
Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a reiterat apelul pentru acțiuni hotărâte, coordonate şi solidare în fața eforturilor continue ale Federației Ruse de divizare a continentului european.
Preşedintele Iohannis a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de reziliență pentru a răspunde amenințărilor hibride din partea Federației Ruse, subliniind că reducerea dependențelor, securitatea cibernetică și protecția infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare. 
Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și a evidențiat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic și umanitar”, notează Administrația Prezidențială.
Nu în ultimul rând, șeful statului a evidențiat importanța esențială a cooperării cu alți parteneri internaționali care împărtășesc aceleași valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO și pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securității europene.
Președintele României a subliniat, totodată, importanța strategică a regiunii Mării Negre.
„În contextul în care războiul din Ucraina a generat și o realiniere geopolitică, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanța revitalizării parteneriatelor internaționale și consolidării multilateralismului pentru a apăra sistemul de valori universale şi ordinea internațională bazată pe reguli”, se mai arată în același comunicat.

La reuniunea Comunităţii Politice Europene au participat, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein.
"Desfăşurat într-un moment cheie pentru continentul european, în contextul războiului ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic. Această nouă platformă de dialog a urmărit, de asemenea, facilitarea unor schimburi deschise şi cuprinzătoare de vederi cu privire la subiectele de maximă preocupare în noul context geopolitic, astfel încât să se poată defini căi de acţiune comune, în spiritul unităţii şi solidarităţii", arată Administraţia Prezidenţială.