Iohannis: Aliații rămân uniți și sunt pregătiți pentru orice se va întâmpla în criza declanșată de Rusia

Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a declarat că aliații rămân uniți și sunt pregătiți pentru orice se va întâmpla în criza declanșată de Rusia.

Iohannis: Aliații rămân uniți și sunt pregătiți pentru orice se va întâmpla în criza declanșată de Rusia
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a existat o concluzie la reuniunea informală de la Bruxelles a Consiliului European pe tema ultimelor evoluţii privind situaţia de securitate de la graniţele Ucrainei şi anume unitatea. Iohannis a insistat că aliații rămân uniți și sunt pregătiți pentru orice se va întâmpla în criza declanșată de Rusia.

Am avut o întâlnire în format Consiliul European dedicată situației de la granița Ucrainei cu Rusia. O problemă pe care pe noi ne preocupă foarte mult, dar și pe ceilalți. A fost o întâlnre scurtă, că apoi am avut summitul, dar a fost o întâlnire foarte bună. Cea mai importată concluzie e că trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice, și în cele economice. Evident, suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune, împreună, când situația în teren se schimbă. Repet: suntem uniți, știm ce avem de făcut și orice se va întâmpla, vom reacționa adecvat, împreună. Azi, de la prânz, am participat la un summit între UE și Uniunea Africană, o întâlnire format fizic, foarte importantă. Africa nu e un continent cu care nu avem prea multe, dimpotrivă, e un continent care ne preocupă. E evident că probleme Africii sunt și ale noastre, dacă ne gândim la terorism, dar și la oportunități pe energie, cooperare economică, combaterea migrației și alte teme pe care trebuie să le abordăm”, a declarat Iohannis.

Întrebat ce reacții pregătește România dacă situația în zonă se deteriorează, Iohannis a răspuns: „Reacțiile vor fi comune, nu va reacționa fiecare țară separat. UE are pachete de reacții pregătite. Fiecare are și probleme concrete, noi avem peste 600 km de graniță cu Ucraina. Suntem pregătiți pentru migranți în chestiuni de impact economic suntem pregătiți cu măsuri specifice. Noi ne dorim o soluție diplomatică”.

Chestionat dacă a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron despre grupul de luptă NATO sub comanda Franței din România, Klaus Iohannis a răspuns: „Am discutat cu președintele Macron și acest subiect, ne dorim în continuare să fie poziționat în România. Noi suntem pregătiți, știm unde va fi poziționat acest battle group, dar el nu este încă aprobat formal la nivel NATO. Suntem optimiști că aliații vor agrea. Decizia va fi luată în această primăvară”.