Iohannis: Am semnat un parteneriat strategic cu Georgia. Interconectările la Marea Neagră au un rol esențial.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România lucrează cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.

Iohannis: Am semnat un parteneriat strategic cu Georgia. Interconectările la Marea Neagră au un rol esențial.
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România lucrează cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore, arătând că o prioritate este construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul "Coridorului verde de electricitate", care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene.

"Am agreat cu doamna preşedinte, în cadrul discuţiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esenţial în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spaţiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore. Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul 'Coridorului verde de electricitate', care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivităţii digitale între Uniunea Europeană, Georgia şi, mai departe, către Asia Centrală", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.
De asemenea, şeful statului a amintit că se lucrează cu Georgia pentru operaţionalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o iniţiativă a României.
"Discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esenţial pentru încurajarea comerţului şi îmbunătăţirea conectivităţii între Uniunea Europeană şi Georgia", a spus Iohannis.