Iohannis, despre spațiul Schengen: Nu mai funcționează și aproape că nu mai există

Nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen, dar prin aderarea României ar deveni mai sigur, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European.

Iohannis, despre spațiul Schengen: Nu mai funcționează și aproape că nu mai există


Nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen, dar prin aderarea României ar deveni mai sigur și, cu țara noastră înăuntru, putem să ne apucăm cu energie nouă să îl reformăm, să îl facem viabil din nou și să le dăm libertate de circulație cetățenilor europeni, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European.

Întrebat despre opoziția Austriei față de intrarea României în Schengen și care este planul pentru Consiliul JAI din decembrie, precum și dacă țara noastră ar putea forța un veto austriac și să meargă apoi la Curtea de Justiție a UE, Klaus Iohannis a explicat: „Asta cu forțările nu prea ține în relațiile din interiorul Uniunii Europene, dar, sigur, este puțin deprimat ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi puțin stricat, tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali”.
„Noi continuăm, deci eu continui pe linia diplomatică începută, împreună cu toată echipa mea, și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria de fiecare dată spune clar că n-are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen, în condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației, deci argumentele sunt cel puțin străvezii. În aceste condiții, noi continuăm toate discuțiile. Știm foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen”, a continuat șeful statului.
Pe de altă parte, el a avertizat că „spațiul Schengen nu mai funcționează” și „aproape că nu mai există”.
„Trebuie să o spun, fiindcă cineva trebuie să o spună, realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează. Nu mai funcționează și aproape că nu mai există spațiul Schengen, fiindcă din cauza migrației, care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Este o întrebare care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe, se știe de mult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere. Eu am avut această discuție cu lideri europeni de ani de zile și le-am spus la toți, România ar deveni un punct forte al spațiului Schengen, deci, prin aderarea României, spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic și, cu România înăuntru, putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm spațiul Schengen, să îl facem viabil din nou și să dăm libertatea de circulație cetățenilor europeni”, a mai spus Klaus Iohannis.
Întrebat dacă este luată în calcul o acțiune la CJUE împotriva Austriei în eventualitatea unui nou veto, el a explicat: „E o chestiune juridică foarte complicată, nu am găsit doi juriști cu aceeași opinie. Cred că până nu ne lamurim între noi nu e bine să avansăm public anumite chestiuni”.