Iohannis: Din 15 mai, masca de protecţie nu mai este obligatorie în exterior, cu câteva excepţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând din 15 mai se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în exterior.

Iohannis: Din 15 mai, masca de protecţie nu mai este obligatorie în exterior, cu câteva excepţii


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că începând din 15 mai se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în exterior, cu câteva excepţii, respectiv pieţele, târgurile şi staţiile de transport public în comun.

„Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă.
Primul punct din calendarul de relaxare est 15 mai, când se va renunța la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice exterioare, cu câteva excepții - zone aglomerate precum târguri, piețe sau stațiile pentru transportul în comun.
Tot din acest weekend sunt ridicate restricțiile de circulație pe timp de noapte, a precizat președintele. Nici agenții comerciali nu vor mai avea programul limitat.
„Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori”, a adăugat el.
„În interior vom avea de asemenea relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante”, a mai spus Iohannis.
Iohannis a mai spus că, de la 1 iunie, vor putea fi organizate nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu cel mult 50 de persoane. Numărul acestora va creşte gradual de la 1 iulie şi 1 august.
„Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi”, a mai spus președintele.
„Campania de vaccinare a prins viteză, am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a adăugat el.
„Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Aşa de simplu este”, a continuat Iohannis.
"În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați", a mai spus șeful statului.

Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 15 mai:
- purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția piețelor și târgurilor.
- se elimină restricțiile de circulație noapte
- programul agenților economici revine la normal.
Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 iunie:
- Nunțile, botezurile, mese festivele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maxim 50 de persoane. Dar dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți.
- Similar, la sălile de sport, numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că sunt toate persoanele vaccinate, numărul de participanți poate să crească.