Iohannis: Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a CSM, că, justiţia trebuie să asigure în continuare respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Iohannis: Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege.


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a CSM, că, în ciuda anului dificil pe care-l traversăm, justiţia trebuie să asigure în continuare respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. ”Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege”, a afirmat preşedintele, referindu-se la mesajul transmis în acest sens de către români, la referendumul din 2019.

"Ne revedem într-un context total atipic, în acest an marcat de pandemia de COVID care a afectat întreaga lume. Am fost cu tioții nevoiți să ne adaptăm. Răspunsul la acestă situație dramatică nu e unul deloc simplu.
În aceste vremuri dificile misiunea justiției a rămas la fel de impotantă. Măsurile impuse au determinat inevitabil amânarea unor cauze și creșterea volumului de muncă. Sunt doar două astfel de consecințe. În mod evident e nevoie de un efort comun pentru depășirea acestei perioade. A fost și o oportunitate pentru digitalizarea instanțelor și parchetelor, care altfel se realiza mai lent.
Într-o Românie europeană nimeni nu e mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga sa capacitate. Prin vorul de le referendumul din 2019 românii au transmis că independența justiției nu e negociabilă. Românii au dat un mesaj clar pentru continuarea luptei anticorupției și suntem datori să răspundem onest. procesul de modificare a legilor justiției și de implementare a recomandărilor a început. Motivul pentru care nu s-a finalizat e cunoscut - o majoritate parlamentară ostilă, care s-a dedicat trup și suflet apărării infractorilor.
Vocea dvs. e extrem de importantă și mă aștept spă aveți intergvenții profesioniste și obiective. Sistemul judiciar așteaptă de la CSM un rol activ, fără partizanat. Cum ne dorim să arate justiție din România în următorii ani, ce obiective avem, cum se va îmbunătăți acest serviciu? Răspunsurile sunt la noi, toți cei chemați să punem umărul la dezvoltarea țării. O relație solidă cu corpul magistratților, dialog constant cu sistemul. Independența, corectitudinea și imparțialitatea, repere esențiale ale magistraților. Nu sunt suficiente, e nevoie de acțiune instituțională. Rămân un partener deschis în efortul de modernizare a justiției în beneficiul cetățenilor. Mulțumesc actualei conduceri a CSM, care a avut un an extrem de greu", a afirmat Klaus IOhannis, joi, la şedinţa CSM.