Pensiile cresc cu 12,5 la sută din 2023. Cei cu pensii sub 3.000 de lei vor primi și ajutoare de la stat

Liderii PSD, PNL și UDMR au ajuns la un compromis, luni, pe tema majorării pensiilor, care ar urma să crească cu 12,5 la sută, convenind și acordarea de ajutoare pentru persoanele vulnerabile.

Pensiile cresc cu 12,5 la sută din 2023. Cei cu pensii sub 3.000 de lei vor primi și ajutoare de la stat


Liderii PSD, PNL și UDMR au ajuns la un compromis, luni, pe tema majorării pensiilor, care ar urma să crească cu 12,5%, convenind și acordarea de ajutoare pentru persoanele vulnerabile, în perioada iernii, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au reunit luni la guvern într-o ședință a Coaliției pentru a decide cum se vor majora pensiile și ce ajutoare vor fi acordate pentru persoanele vulnerabile pentru perioada iernii. Liberalii au susținut o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. De partea cealaltă, PSD a insistat pe o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor. Impactul bugetar se ridică la 17,5 miliarde lei.
De asemenea, s-a convenit acordarea de ajutoare sociale pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Astfel, persoanele cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului o dată pe an:

  • persoanele cu pensii de 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei;
  • persoanele care au pensii până în 2.500 de lei - 800 de lei;
  • persoanele cu pensii peste 2.500 - 3000 de lei - 600 de lei.

Potrivit surselor oficiale s-a decis și o creştere cu 30% a indemnizaţiei veteranilor de război şi pentru văduvele de război și acordarea a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap.
Ședința Coaliției a început la Guvern la ora 18.00.
PNL a convocat deja o ședința a BPN pentru marți, 22 noiembrie, pentru a discuta despre o posibilă decizie a Coaliției privind majorarea pensiilor.