Iohannis: O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi

Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus, luni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Iohannis: O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi


Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus, luni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni. Şeful statului a semnat, luni, decretele privind eliberarea Ligiei Deca din funcţia de consilier prezidenţial şi numirea în funcţia de ministru al Educaţiei.

Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a declarat că legile educaţiei trebuie să ajungă cât se poate de repede în Guvern şi că Executivul va trebui să prezinte în Parlament un pachet coerent, modern, închegat.
"Ne dăm seama cu toţii că, dacă vorbim despre educaţie, despre învăţământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredinţat că proiectul 'România Educată' nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii, şi cred, sper, cu noi susţineri atât din spaţiul politic, cât şi din spaţiul învăţământului şi din spaţiul public la modul general. Este realmente un proiect de ţară, este un proiect de ţară de care România are foarte multă nevoie. O naţiune fără un sistem de educaţie performant are puţine şanse în lumea de astăzi, care devine din ce în ce mai complicată. Doamna ministru, nu doar dumneavoastră aveţi nevoie de încurajări, de ajutor şi de oameni buni profesionişti cu care să lucraţi, ci întregul Guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în Guvern, care prin vocea prim-ministrului Nicolae Ciucă a declarat de la început că va prelua această sarcină şi va lucra la acest pachet în aşa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat, care realmente pune bazele unui sistem de educaţie pentru secolul XXI în România", a spus şeful statului.
Iohannis a felicitat-o pe Ligia Deca pentru preluarea funcţiei de ministru.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor şi consilieri prezidenţiali.
Ligia Deca (40 de ani) este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidenițale. Ea este doctor în științe politice (Universitatea din Luxemburg, 2016) și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.  În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Anterior, Biroul Politic Naţional al PNL a decis să o propună pe Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a demisionat joia trecută din funcţie.