Iohannis: La jumătatea lui august putem discuta dacă se ţin sau nu alegerile

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că la jumătatea lunii august situaţia ar trebui evaluată şi să fie reluată discuţia referitoare la oportunitatea organizării alegerilor.

Iohannis: La jumătatea lui august putem discuta dacă se ţin sau nu alegerile


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat dacă în opinia sa, alegerile din 27 septembrie ar trebui anulate, că este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile din 27 septembrie, dar trebuie să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. Conform preşedintelui, dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri, putem organiza alegeri.

Preşedintele a afirmat că la jumătatea lunii august situaţia ar trebui evaluată şi să fie reluată discuţia referitoare la oportunitatea organizării alegerilor. 
"Această lege abia ce a ajuns la mine şi probabil voi da un răspuns exhaustiv în momentul în care voi decide promulgarea sau nepromulgarea în această etapă a legii. Dar câteva considerente cred că trebuie luate în seamă deja în faza asta. În ultimii 30 de ani, guvernele au stabilit datele alegerilor şi acum ne găsim prima dată în situaţia că Parlamentul doreşte să îşi ia acest atribut prin lege. Ceea ce, când vorbim de alegeri locale, este o chestiune care poate fi discutată şi, într-adevăr, Curtea Constituţională a spus că este la latitudinea Parlamentului să decidă, dacă chiar Parlamentul stabileşte data alegerilor, şi s-a stabilit 27 septembrie, sau dacă lasă această atribuţie Guvernului. Acum, când vorbim de parlamentare, este totuşi un pic altfel. Cum va fi asta, că Parlamentul îşi stabileşte singur când se alege Parlamentul? Să ne imaginăm că un număr mare de parlamentari vrea să rămână mai departe acolo şi pur şi simplu nu ia nicio decizie; ce facem, nu ţinem alegeri? E cumva complicat, fiindcă Parlamentul, de data aceasta, trebuie să decidă asupra alegerii chiar a Parlamentului. Nu este cumva un fel de conflict acolo? Toate aceste lucruri trebuie foarte bine judecate, însă, indiferent cum vor fi judecate, trebuie să ţinem cont de Constituţie.
Nu poate fi prelungit acest mandat şi, în consecinţă, putem să facem un calcul relativ simplu, fiindcă în afară de durata mandatului, tot Constituţia stipulează şi perioada de 20 de zile după alegeri, când preşedintele convoacă noul Parlament. Toate acestea aduse împreună ne duc destul de clar la o dată de la începutul lui decembrie. Asta tehnic. Dar dacă legea rămâne şi Parlamentul pur şi simplu nu decide nimic, ce facem? Şi atunci ajungem repede la concluzia că poate asta nu este soluţia cea mai bună, dar, cum am spus, în continuare, vom analiza această chestiune şi vom da un răspuns public foarte clar", a spus Iohannis într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.