Kamala Harris: România este extraordinară prin curaj și generozitate. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina, a declarat, vineri, la Cotroceni, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris.

Kamala Harris: România este extraordinară prin curaj și generozitate. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.


România "a fost extraordinară în generozitatea şi curajul" demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina, a declarat, vineri, la Cotroceni, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment", a spus oficialul american.
Ea a adăugat că "o lume întreagă" a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.
"Mulțumesc pentru prietenie și primirea călduroasă. Aș vrea să mă adresez direct românilor și să le mulțumesc din partea SUA. România a fost absolută extraodinară și a dat dovadă de generozitate și curaj. Am văzut cum i-ați primit pe refugiați și ați dovedit atât de mult curaj. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.
Puterea alianței noatre este acum mai mare decât oricând și include angajamentul nostru să apărăm principiile noastre și integritatea teritorială.
Sunt prezentă aici pentru a reafirma angajamentul SUA. Demonstrăm angajamentul SUA față de securitatea României, am trimis de curând 1.000 de trupe în România.
Îi mulțumesc președintelui Iohannis pentru leadershipul pe flancul estic al NATO. Am luat decizii în Congres pentru un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Am fost profund mișcată despre ceea ce mi-ați relatat în legătură cu refugiații din Ucraina. 2.000 de militari sunt gata să apere flancul estic al alianței, am întărit acțiunile noastre de descurajare și apărare colective.
De la început SUA au încercat să se angajeze în activități diplomatice dinamice. Din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenție să se implice în acțiuni diplomatice.
Noi am menținut acivitatea noastră și am observat de la Putin minciuni, dezinformare și activități de agresiune. Noi considerăm că diplomația e modalitatea de a se rezolva aceste probleme și să ne asigurăm că aliații noștri sunt puternici și că există consecințe serioase față de ce face Rusia. De asta a aplicat sancțiuni importante. Rubla s-a prăbușit. E o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt împotriva acțiunii revoltătoar ale Rusiei”, a spus Harris.