Iohannis: Am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că după data de 8 martie nu va mai fi prelungită starea de alertă. Acesta a precizat că decizia a fost luată în urma consultării responsabililor în domeniu.

Iohannis: Am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România


Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că după data de 8 martie nu va mai fi prelungită starea de alertă. Acesta a precizat că decizia a fost luată în urma consultării responsabililor în domeniu, ca urmare a trendului descendent al pandemiei.

Valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de vgestionarea acestei situaţii, decizii cu impact major pentru viitor. Am convocat astăzi o şedinţă de evaluare, cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am decis să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătăţii este cel care urmează să gestioneze, în continuare, evoluţia pandemiei care sperăm că se apropie de final.
Nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor și fără solidaritatea românilor. Le mulțumesc lor și medicilor, asistenților, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor care au fost în prima linie în lupta cu virusul. Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm. Poate cea mai importantă este cea a solidarității. 
Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm. Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci.
Rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție doândite în ultimii doi ani trebuie menținute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare este important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm.
Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit.
Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă.
Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm, și poate cea mai importantă este cea a solidarității: am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore.
Colaborarea europeană și internațională în domeniul științific a permis înțelegerea mai aprofundată a acestui virus nou și a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor care pot preveni și trata această boală severă.
Nu în ultimul rând, am învățat să prețuim sănătatea noastră, dar și pe a celor dragi, am învățat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile și să le respectăm.
Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea.
Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.
Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.
Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită”, a declarat şeful statului.