Iohannis, la ONU: Nu există nicio justificare pentru agresiune militară împotriva unui stat suveran

Nu există nicio justificare pentru agresiune militară împotriva unui stat suveran, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți seară, în cadrul celei de a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Iohannis, la ONU: Nu există nicio justificare pentru agresiune militară împotriva unui stat suveran


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că războiul din Ucraina are consecinţe globale şi subliniat că România va continua să sprijine această ţară.

Nu există nicio justificare pentru agresiune militară împotriva unui stat suveran, a mai declarat președintele Klaus Iohannis..
„Trăim în vremuri dificile. Predecesorii noștri care au adoptat Carta Organizației Națiunilor Unite erau determinați să salveze generațiile următoare de flagelul războiului.
Suntem martori, din 24 februarie, la consecințele dramatice ale războiului ilegal și neprovocat pe care l-a lansat de Federația Rusă, un membru permanent al Consiliului de Securitate, împotriva Ucrainei. Suntem, de asemenea, martori la o solidaritate excepțională din partea a numeroase țări unite în sprijinul lor pentru Ucraina.
Nu există nicio justificare pentru agresiune militară împotriva unui stat suveran. Nu există nicio justificare pentru vărsare de sânge, distrugere și suferință umană. Este responsabilitatea noastră comună să ne unim și să apărăm valorile noastre comune ca membri ai Organizației Națiunilor Unite. Democrația și drepturile universale ale omului sunt aspirații legitime pentru întreaga umanitate. Prin urmare, trebuie să acționăm acum și să îi sprijinim pe toți cei care luptă pentru libertate și democrație”, a spus Președintele României, în limba engleză.

Preşedintele a subliniat că pentru apărarea valorilor comune este esenţial ca statele să rămână unite în acest context.
"Suntem conştienţi că răspunsul nostru, în special la acest război, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum, mai puternic ca oricând. Pentru apărarea valorilor noastre comune, este esenţial să rămânem uniţi şi să îi aducem alături de noi pe toţi, inclusiv pe aceia care încă mai ezită. Angajamentul şi dialogul sunt cruciale pentru a depăşi divergenţele şi, în acelaşi timp, pentru a combate răspândirea neadevărurilor şi a propagandei", a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Printre cei care fac parte din delegaţie se numără ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Ligia Deca, Daniela Bârsan. Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California), joi şi vineri.