Iohannis, mesaj de Ziua Națională: Nu vom reuși să stopăm această criză sanitară fără solidaritate și unitate

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor un mesaj cu ocazia zilei de 1 Decembrie și a amintit de provocările prin care țara și cetățenii ei au trecut în ultimul an, din pricina pandemiei.

Iohannis, mesaj de Ziua Națională: Nu vom reuși să stopăm această criză sanitară fără solidaritate și unitate
Foto: presidency.ro


Președintele Klaus Iohannis a decorat, cu ocazia Zilei Naționale a României, angajații din sistemul sanitar, ce au luptat cu pandemia de COVID-19, dar și personalul din sistemul de învățământ. Șeful statului le-a transmis românilor un mesaj cu ocazia zilei de 1 Decembrie și a amintit de provocările prin care țara și cetățenii ei au trecut în ultimul an, din pricina pandemiei.

"Îmi face o deosebită plăcere să putem găzdui la Palatul Cotroceni această ceremonie încărcată de o semnificație deosebită pentru noi toți.
Ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanța identității noastre naționale, la valorile și aspirațiile pe care le împărtășim.
1 Decembrie este însă și prilejul de a mulțumi unor personalități remarcabile, care, prin activitatea lor de zi cu zi, fac România mai bună. Astăzi, îmi revine bucuria de a le onora eforturile depuse și de a le transmite gratitudinea întregii societăți.
Ziua Națională a României marchează respectul pe care îl vom purta mereu unei generații care s-a dedicat trup și suflet împlinirii unui ideal măreț și reprezintă simbolul unității, al sacrificiului și al speranței poporului român. Aceste valori sunt mai actuale ca niciodată și se cuvine ca acum să arătăm recunoștința noastră celor care, prin sacrificiul lor, au grijă de sănătatea și de viața noastră.
Sunt aproape doi ani de când cursul normal al existenței noastre cotidiene a fost perturbat dramatic, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Se află printre noi oameni care zi de zi au îndurat noi teste de rezistență și de adaptabilitate", a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la ceremonie de decorare a unor cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a ținut să le mulțumească medicilor care au luptat zilnic cu pandemia de COVID-19.
"Doar vocația și înzestrările dumneavoastră extraordinare, native sau cultivate, pot explica faptul că, în ciuda riscurilor, a oboselii și a condițiilor extrem de grele, nu v-ați pierdut optimismul că puteți învinge boala și nu ați ezitat în misiunea dumneavoastră fundamentală, aceea de a proteja sănătatea semenilor. 
Prin dragostea pentru viață și pentru oameni, v-ați avântat mereu în prima linie a luptei împotriva pandemiei.
Echipele de îngrijire critică din care faceți parte s-au aflat alături de români în fiecare zi, luptând pentru salvarea celor în suferință. Este un efort susținut într-un mediu de lucru dificil, pe care doar oamenii curajoși și devotați pot să-l facă și, de aceea, vă sunt profund recunoscători", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a vorbit şi despre importanţa educaţiei şi aportul pe care l-au avut cadrele didactice în digitalizarea sistemului de învăţământ, în contextul pandemiei.
"În urma acestei pandemii de COVID-19, nu doar sistemul sanitar a avut de suferit, ci și cel de educație. Acțiunile dumneavoastră pentru digitalizarea actului educațional și pentru creșterea echității în școli și universități s-au făcut remarcate încă dinainte de pandemie. Este incontestabil că această criză sanitară a accentuat diferențele de acces la educație de calitate pentru copii și tineri. Impactul economic, social și psihologic al acestei perioade educaționale fără precedent va fi resimțit pentru multă vreme de acum înainte.
Faptul că ați pus vocația și efortul dumneavoastră în slujba interesului copiilor, într-un context atât de complicat, în care sentimentul de autoprotecție s-a activat în mod natural la majoritatea oamenilor, îmi confirmă din nou câtă nevoie este să îi susținem pe cei care văd educația ca pe o chemare, nu ca pe o meserie.
Vă numărați printre cei care pun deja bazele României Educate și pentru asta vă mulțumesc!
Distincțiile conferite astăzi reprezintă o recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre. Pandemia de COVID-19 ne afectează pe toți și, oricât am încerca, nu vom reuși să stopăm această criză sanitară fără solidaritate și unitate. Inspirați de exemple ca dumneavoastră, trebuie să acționăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, pentru a recăpăta ceea ce acest virus ne-a răpit și ceea ce ne lipsește cel mai tare în zile ca aceasta: apropierea celor dragi, sentimentul de siguranță, bucuria strângerii de mână și a îmbrățișării. Vă mulțumesc, vă doresc multă sănătate și, cu ocazia Zilei Naţionale, un călduros „La mulţi ani!”. La mulţi ani, România!", a conchis Iohannis.