Iohannis: Nu e nevoie să închidem toată țara. Măsurile de restricție sunt inevitabile

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, că strategia este una destul de clară și că se va acționa local și regional, în funcție de numărul de cazuri din acea zonă.

Iohannis: Nu e nevoie să închidem toată țara. Măsurile de restricție sunt inevitabile


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, că strategia este una destul de clară și că se va acționa local și regional, în funcție de numărul de cazuri din acea zonă. Președintele a subliniat că nu este nevoie ca întreaga țară să fie închisă.

Referitor la faptul că miercuri, numărul cazurilor noi de COVID-19, numărul deceselor provocate de noul coronavirus şi al celor infectaţi şi internaţi la Terapie Intensivă au atins cele mai mari valori de la declanşarea pandemiei, preşedintele a afirmat că aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare şi reprezintă un puternic semnal de alarmă, apreciind că măsurile de restricţie sunt inevitabile. ”Vreau să îi asigur pe medici, pe asitenţii medicali,pe cei din DSP, pe mamagerii de spital, că sunt alături de ei”, a subliniat preşedintele.
"Strategia e clară: vom reacționa local și regional. Nu e nevoie să închidem toată țara. S-a introdus de către specialiști acea scală care ne spune dacă e cazul să se ia anumite măsuri. Aceste restricții se bazează pe o evaluare a specialiștilor care ține cont de gradul de infectare din localitatea respectivă. Avem în continuare situații foarte diferite în diferite localități. Avem orașe și comune unde aproape că nu există bolnavi și atunci e foarte bine să se acționeze local, țintit".
Situația este extrem de gravă, iar România se află într-un punct critic, o spune șeful statului. „Sunt cifre extrem de îngrijorătoare. Și la număr de decese, și la terapie intensivă. E un puternic semnal de alarmă. Avem responsabilitatea să ținem cont. Din păcate, e un număr tot mai mare de decese. Cu cât introducem restricțiile mai repede și le respectăm, cu atât scăpăm mai repede. E o mare presiune. Medicii au făcut eforturi uriașe. Măsurile de restricție sunt inevitabile. Urmează luni extrem de importante. E o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate. Oricât ne-am dori, situația nu ne permite reîntoarcerea la normalitate. Cu cât crește numărul de bolnavi și de decese ne îndepărtăm de acest moment. Suntem într-un punct critic. Avem de făcut o alegere fundamentală. Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la care ne așteaptă multă suferință și pierderi. Putem avea viață socială dacă respectăm regulile”, a spus președintele Klaus Iohannis.