Nelu Tătaru: De noi depinde viitorul sănătății acestei națiuni

Nelu Tătaru, a făcut un apel la populație să respecte normele sanitare impuse de Guvern și autoritățile locale pentru a încetini răspândirea coronavirusului, spunând că sistemul medical este pus sub presiune

Nelu Tătaru: De noi depinde viitorul sănătății acestei națiuni


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut un apel la populație să respecte normele sanitare impuse de Guvern și autoritățile locale pentru a încetini răspândirea coronavirusului, spunând că sistemul medical este pus sub presiune. Acesta a precizat că dacă numărul de infectări scade în următoarele două săptămâni, vor putea fi relaxate anumite restricții. "Doar de noi depinde viitorul sănătății acestei națiuni”, a spus ministrul.

"La două zile de la adoptarea hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, suntem în acelai trend ascendent, care ne aduce astăzi la 2.958 de cazuri noi, cu 612 persoane în terapie intensivă, din care 199 sunt pe ventilație mecanică invazivă. Este un moment pe care îl readucem în atenția tuturor - menținem același trend ascendent, în pofida restricțiilor impuse, care trebuie respectate. Revin cu aceleaşi solicitări de a respecta restricţiile. În perioada următoare, în spitale şi DSP-uri vor exista evaluări. Sistemele medicale rezistă, dar nu e indicat să fie forţate sistemele medicale. Când indicele a trecut de 1.5, am fost nevoiţi să restricţionăm unele activităţi. Unităţile medicale au capacitatea de rezista. Personalul medical e acelaşi de 7 luni, care primeşte şi 2.000 de cazuri pe zi”, a afirmat, mircuri, Nelu Tătaru, într-o declaraţie de presă.
Acesta a transmis un mesaj şi populaţiei: ”Haideţi să respectăm aceste reguli. Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă vor da măsurile care se impun, acolo unde este cazul. (...) Vedem că nu se respectă reguli. Haideţi să încercăm, în acest moment de cumpănă, să reaşezăm o abordare a tot ce înseamnă respectarea regulilor. Am primit 1.000, primim şi 3.000 de pacienţi pe zi. Nu se tranşează această pandemie în spitale. Ea se tranşează respectând nişte reguli şi vom avea număr de cazuri mic”.
Ministrul a făcut referire la focarele din diferite unităţi sociale, dar a precizat că şi acelea pleacă de la nerespectarea restricţiilor.
”Avem discuţii pe acele focare. Există focare în centrele de bătrâni, în acele întreprinderi, agenţi economici, dar hai să vedem de unde pleacă ele. Avem evenimente unde nu se respectă reguli, avem transporturi în comun unde nu se respectă reguli. Aceste restricţii reimpuse acum 2 zile îşi vor face efectul în 10-14 zile, dar haideţi să fim solidari. Acest număr de cazuri nu e apărut din septembrie, din august”, a mai declarat Tătaru.
În final, ministrul Sănătăţii a pecizat: ”Suntem într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să contribuim. Guvern, sistemul sanitar administtraţie”.