Medicul Virgil Musta avertizează: Riscăm noi restricții dacă trendul se menține crescător

Medicul Virgil Musta din Timișoara consideră că se poate lua în calcul inclusiv revenirea la unele măsuri de restricție, dacă acest trend crescător se menține

Medicul Virgil Musta avertizează: Riscăm noi restricții dacă trendul se menține crescător


Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeş" din Timişoara, face un apel către români să trateze lucrurile cât mai echilibrat şi în continuare să respecte regulile precum distanţarea şi purtarea măştii în spaţiile închise. 

"Este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar cu cap, pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situaţia pe care am reuşit să o evităm acum 2-3 luni. Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă! Haideţi să privim şi să tratăm lucrurile şi faptele cât mai echilibrat, aşa cum am încercat să fac de fiecare dată, pe toată perioada de până acum a acestei pandemii. 15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate. Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistenta virusului alimentează dorinţa unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (masca şi distanţare în spaţii închise, precum şi spălarea regulată a mâinilor). Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă! Faptul că în România evoluţia pandemiei a rămas sub control şi s-a reuşit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie - aprilie în care Italia, Spania şi alte ţări aveau spitalele total depăşite, secţiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminaţi mureau pe capete pentru că mulţi nu mai aveau loc în spitale. Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negata, cei care şi-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulţi şi sunt reali. Sigur că majoritatea celor care au făcut forme grave erau persoane în vârstă sau cu alte boli, dar aceste persoane, pentru că s-au îmbolnăvit multe în acelaşi timp, cu forme severe, au ajuns să facă imposibilă tratarea tuturor celor care aveau nevoie de îngrijire specială la AŢI, iar acest lucru a condus la un număr mare de decese atunci", a scris medicul Virgil Muştă pe Facebook. 
Medicul Virgil Musta, avertizează că ne putem aștepta la restricționarea unor activități, dacă numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus continuă să crească.
"În ultimele zile numărul de cazuri a crescut de la o sută și ceva pe zi, până la peste 300 de cazuri azi. În momentul în care nu respectăm regulile, există riscul ca pandemia să se reactiveze. Populația trebuie să înțeleagă că pandemia continuă să existe în comunitate și regulile trebuie respectate. De aceea relaxarea se face gradual: dacă ceva nu funcționează, să se poată lua măsuri de corecție", a trasmis Virgil Musta duminică, la Digi24.
Medicul din Timișoara consideră că se poate lua în calcul inclusiv revenirea la unele măsuri de restricție, dacă acest trend crescător se menține: “Trebuie să ne așteptăm la restricționarea unor activități”.
Medicul mai consideră că "relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi".
"Masca şi distanţa în spaţii închise, precum şi spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare. Se observă o creştere a numărului de cazuri în ultimile zile. Era de aşteptat o anumită creştere. Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să intrăm în panică. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus pentru că astfel această creştere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creşterea exponenţială observată acum câteva luni în Italia (dau mereu acest exemplu şi pentru că avem mulţi români care au legătură directă cu această ţară greu încercată), dar şi mai recent în Brazilia, India şi alte ţări se va putea întâmpla şi la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure", considera medicul Virgil Musta.