Iohannis: Prietenia româno-franceză este puternică, iar parteneriatul nostru strategic este solid

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat cu ocazia Zilei Franţei, că ţările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic puternic şi se bucură de o prietenie de lungă durată.

Iohannis: Prietenia româno-franceză este puternică, iar parteneriatul nostru strategic este solid


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la recepţia de miercuri oferită de Ambasada Franţei în România cu ocazia Zilei Franţei, că ţările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic puternic şi se bucură de o prietenie de lungă durată.

Şeful statului a amintit şi de faptul că în prima jumătate a anului viitor, Franţa va exercita Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi tot atunci vor fi conturatate primele concluzii ale Conferinţei privind Viitorul Europei. 
„Aceste două momente oferă cadrul ideal pentru ca principii precum unitatea, solidaritatea, coeziunea, dorinţa de avansare a proiectului european să fie revalorizate, în beneficiul întregii Uniuni”, a mai spus Klaus Iohannis.
„Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent astăzi, alături de dumneavoastră, pentru a marca împreună Ziua Națională a Franței – 14 iulie reprezintă fundamentul Franței moderne și un moment crucial pentru Europa și lumea întreagă. Căderea Bastiliei la 14 iulie 1789, de care și la București ne amintește o stradă centrală ce poartă acest nume, a marcat odată cu începutul Revoluției Franceze apariția unor concepte care s-au răspândit în întreaga lume, statul de drept, libertatea, egalitatea”, a declarat șeful statului.
Klaus Iohannis a menţionat că încă de la debutul pandemiei de COVID-19 românii şi francezii au arătat că solidaritatea există şi funcţionează.
"M-am bucurat să aflu că români - medici şi directori ai unor centre medico-sociale din Franţa - au fost decoraţi de statul francez pentru contribuţia lor esenţială în lupta împotriva pandemiei", a declarat Iohannis.
Acesta a afirmat că afinităţile dintre români şi francezi "se traduc în plan politic, în cel economic, cultural, precum şi în cel universitar, creând un cerc virtuos al conexiunilor bilaterale".
Preşedintele a indicat că unul dintre elementele de substanţă ale relaţiei bilaterale cu Franţa este cooperarea economică, arătând că această ţară reprezintă al patrulea partener comercial al României, cu schimburi comerciale de aproximativ 9 miliarde de euro înaintea pandemiei. El a arătat că şi colaborarea în domeniul cultural continuă, amintind de sezonul România-Franţa. De asemenea, şeful statului a menţionat că Festivalul Enescu din acest an va sta sub semnul prieteniei româno-franceze.
"Cu acest prilej, ţin să salut iniţiativele de diplomaţie culturală şi diversele proiecte care se vor desfăşura atât în România, cât şi în Franţa sub însemnul Anului Enescu", a mai spus Iohannis.
El a vorbit şi despre Francofonie, arătând că este "un liant adânc înrădăcinat în istoria noastră", limba franceză fiind introdusă încă din 1776 în sistemul de învăţământ din Bucureşti.
"Franceza rămâne şi astăzi a doua limbă străină studiată în şcoli, iar România este principalul pol regional francofon, ca stat-far al francofoniei în Europa Centrală şi Orientală", a adăugat Iohannis.
„Printre pilonii cei mai solizi ai legăturilor româno-franceze, se regăsește atașamentul ferm pentru o Europă unită, sigură și prosperă. România și Franța au o viziune comună despre importanța proiectului european și a politicilor Uniunii pentru bunăstarea noastră, a tuturor. În prima jumătate a anului viitor, Franța va exercita președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și tot atunci se vor contura și primele concluzii ale Conferinței privind viitorul Europei. Aceste două momente oferă cadrul ideal pentru ca principii precum unitatea, solidaritatea, coeziunea, dorința de avansare a proiectului european să fie revalorizate în beneficiul întregii Uniuni. Dorim să lucrăm împreună pentru ca această viziune să se transforme în rezultate concrete, care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni”, a adăugat Președintele României.