Iohannis l-a primit pe ministrul de Externe al Franţei: Prezenţa oficialului francez la Bucureşti, încă o dovadă a cooperării celor două state

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. Cei doi au discutat despre situația din Ucraina.

Iohannis l-a primit pe ministrul de Externe al Franţei: Prezenţa oficialului francez la Bucureşti, încă o dovadă a cooperării celor două state


Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. Cei doi au discutat despre situația din Ucraina, convenind că soluția este continuarea dialogului diplomatic, dar și despre disponibilitatea Franței de a contribui cu trupe la prezența militară NATO în România. 

Președintele Klaus Iohannis a salutat disponibilitatea Franței, anunțată de președintele Emmanuel Macron, de a participa la prezența militară avansată a NATO în România, „care demonstrează solidaritatea și angajamentul partenerului francez în consolidarea descurajării și apărării pe Flancul Estic”, potrivit unui comunicat transmis joi de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a evaluat situația de la granița de est a Uniunii Europene și din zona Mării Negre ca fiind extrem de preocupantă, susținând necesitatea continuării dialogului politic în vederea găsirii de soluții, care să permită dezescaladarea situației. În egală măsură, Klaus Iohannis a apreciat că este nevoie de „consolidarea și coordonarea prezenței aliate în această parte a Europei”.

În acest context, președintele a apreciat și participarea ministrului francez la reuniunea miniștrilor de externe ai formatului de cooperare București 9 (B9), unde au avut loc consultări cu aliații NATO de pe Flancul Estic pe tema tensiunilor crescute din vecinătatea Ucrainei, ca urmare a prezenței masive a trupelor rusești în regiune.

Președintele României a reiterat susținerea pentru obiectivele Președinției franceze a Consiliului UE în contextul discuțiilor privind Busola Strategică, evidențiind, totodată, importanța parteneriatului dintre Uniunea Europeană și NATO și a unității transatlantice.

„Președintele Klaus Iohannis a apreciat prezența oficialului francez în țara noastră, cu prilejul marcării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, și l-a asigurat de sprijinul României în exercitarea de către Franța a Președinției Consiliului Uniunii Europene și în avansarea agendei europene, în contextul actual plin de provocări”, se mai precizează în comunicat.

La rândul său, ministrul francez al afacerilor externe a subliniat că „prezența sa la București, la acest moment aniversar, reprezintă încă o dovadă a relațiilor foarte bune de parteneriat strategic bilateral și a cooperării româno-franceze în Uniunea Europeană”.

Ministrul Jean-Yves Le Drian a prezentat obiectivele Președinției franceze în ceea ce privește ajungerea la un acord privind Busola Strategică până la Consiliul European din luna martie a acestui an, în strânsă coordonare cu discuțiile privind noul Concept Strategic al NATO.

De asemenea, ministrul Jean-Yves Le Drian a prezentat poziția Franței în ceea ce privește evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, „cu accent pe continuarea dialogului diplomatic, inclusiv în format Normandia, în vederea dezescaladării”.

În același timp, oficialul francez a exprimat „sprijinul și implicarea Franței în consolidarea eforturilor de protejare și apărare a partenerilor din Flancul Estic și a evidențiat coordonarea strânsă în cadrul UE și NATO”.

Ministrul francez a mulțumit României pentru sprijinul și buna colaborare cu Franța în cadrul misiunilor din teatrele de operații, cu accent pe participarea la eforturile comune privind combaterea terorismului din regiunea Sahel.