Premierul Ciucă, discuţii cu Maia Sandu pe teme de securitate energetică, criza refugiaţilor şi asigurarea stabilităţii politice

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială în România.

Premierul Ciucă, discuţii cu Maia Sandu pe teme de securitate energetică, criza refugiaţilor şi asigurarea stabilităţii politice


Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială în România, discuţiile vizând subiecte de actualitate şi consultări "aprofundate" pe teme de securitate energetică, gestionarea crizei refugiaţilor, asigurarea stabilităţii politice şi situaţia de securitate regională, în contextul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Ciucă a subliniat importanţa stabilităţii politice, în contextul crizelor suprapuse pe care le resimt cetăţenii României, Republicii Moldova, alături de populaţia celorlalte state.

Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb detaliat de idei în legătură cu situaţia securităţii regionale şi perspectivele impactului războiului din Ucraina şi a dezvoltărilor sale asupra chestiunilor umanitare, valurilor posibile de refugiaţi, stabilităţii politice, inflaţiei şi costurilor economice viitoare determinate de preţurile energetice şi deficitele datorate rupturilor în lanţurile de aprovizionare.

"Partea română a dat asigurări directe de sprijin şi a convenit mecanisme şi responsabili pentru soluţionarea problemelor cele mai importante şi stringente ale Republicii Moldova, în special în domeniile securităţii şi menţinerii standardului de viaţă al cetăţenilor", se precizează în comunicat.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit pentru sprijinul primit deja din partea României în situaţiile de criză - ajutor material, umanitar, în produse energetice şi pentru susţinerea politică pentru a atinge dezideratul conturării clare a drumului european al Chişinăului.

"În acest context, este esenţial rolul guvernării reformiste de la Chişinău, alături de dorinţa de prezervare a integrităţii şi transparenţei actelor guvernării şi de sprijinul deosebit la nivelul capitalelor statelor membre pentru a obţine această decizie din partea Uniunii Europene", se arată în comunicat.

De asemenea, premierul Ciucă a salutat progresul Republicii Moldova în ceea ce priveşte consolidarea perspectivei integrării în Uniunea Europeană, alături de Ucraina, prin obţinerea statului de stat candidat.

"Punctele cheie ce însoţesc această decizie adoptate în Consiliul European trebuie tratate cu deosebită atenţie, iar România va sprijini paşii necesari ce vizează reformele solicitate şi deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană", a menţionat şeful Executivului.