Iohannis: Scutul antirachetă are numai rol defensiv; nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu el

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, luni, la finalul Summit-ului NATO de la Bruxelles, că scutul antirachetă de la Deveselu are doar un rol defensiv.

Iohannis: Scutul antirachetă are numai rol defensiv; nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu el


Pre╚Öedintele Klaus Iohannis a reiterat, luni, la finalul Summit-ului NATO de la Bruxelles, c─â scutul antirachet─â de la Deveselu are doar un rol defensiv. ”Noi nu inten┼úion─âm s─â atac─âm pe nimeni cu acest scut”, a spus ╚Öeful statului, întrebat de jurnali╚Öti dac─â apropiata întâlnire a pre╚Öedintelui american, Joe Biden, cu liderul rus, Vladimir Putin, poate fi o ocazie pentru a sublinia din nou caracterul defensiv al scutului antirachet─â de pe teritoriul ╚Ť─ârii noastre.

„Acest scut este de multe ori adus în discu┼úie de Rusia, îns─â cred c─â este binevenit─â ┼či aceast─â discu┼úie pentru a reitera c─â acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu inten┼úion─âm s─â atac─âm pe nimeni cu acest scut, îns─â suntem foarte hot─ârâ┼úi s─â ap─âr─âm na┼úiunile noastre, statele noastre, ┼či de aceea am acceptat la vremea respectiv─â instalarea unei componente ale acestui scut ┼či în România”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat la finalul Summitului NATO de luni de la Bruxelles, despre întâlnirea între Biden ┼či Putin, în contextul în care a crescut num─ârul de provoc─âtori ┼či agresiuni ale Rusiei în bazinul M─ârii Negre.
Chestionat în ce m─âsur─â România discut─â cu Rusia, el a r─âspuns: "Noi discut─âm toate aceste chestiuni în formatele din care suntem parte fiindc─â a┼ča este corect".
De asemenea, ┼čeful statului a subliniat c─â interesul României este s─â aib─â o prezen┼ú─â aliat─â foarte solid─â pe teritoriul s─âu.
"A┼úi v─âzut cu siguran┼ú─â c─â împreun─â cu SUA lucr─âm foarte bine ┼či orice înt─ârire a acestei prezen┼úe este bine-venit─â pentru noi, dar înt─ârirea NATO în ansamblu este o veste extraordinar de bun─â pentru România ┼či pentru români fiindc─â în acest fel se garanteaz─â securitatea României ┼či a fiec─ârui român în parte", a afirmat pre┼čedintele Iohannis.