Iohannis: Scutul antirachetă are numai rol defensiv; nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu el

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, luni, la finalul Summit-ului NATO de la Bruxelles, că scutul antirachetă de la Deveselu are doar un rol defensiv.

Iohannis: Scutul antirachetă are numai rol defensiv; nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu el


Președintele Klaus Iohannis a reiterat, luni, la finalul Summit-ului NATO de la Bruxelles, că scutul antirachetă de la Deveselu are doar un rol defensiv. ”Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut”, a spus șeful statului, întrebat de jurnaliști dacă apropiata întâlnire a președintelui american, Joe Biden, cu liderul rus, Vladimir Putin, poate fi o ocazie pentru a sublinia din nou caracterul defensiv al scutului antirachetă de pe teritoriul țării noastre.

„Acest scut este de multe ori adus în discuţie de Rusia, însă cred că este binevenită şi această discuţie pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâţi să apărăm naţiunile noastre, statele noastre, şi de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente ale acestui scut şi în România”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat la finalul Summitului NATO de luni de la Bruxelles, despre întâlnirea între Biden şi Putin, în contextul în care a crescut numărul de provocători şi agresiuni ale Rusiei în bazinul Mării Negre.
Chestionat în ce măsură România discută cu Rusia, el a răspuns: "Noi discutăm toate aceste chestiuni în formatele din care suntem parte fiindcă aşa este corect".
De asemenea, şeful statului a subliniat că interesul României este să aibă o prezenţă aliată foarte solidă pe teritoriul său.
"Aţi văzut cu siguranţă că împreună cu SUA lucrăm foarte bine şi orice întărire a acestei prezenţe este bine-venită pentru noi, dar întărirea NATO în ansamblu este o veste extraordinar de bună pentru România şi pentru români fiindcă în acest fel se garantează securitatea României şi a fiecărui român în parte", a afirmat preşedintele Iohannis.