Iohannis: Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, că solicitările profesorilor cu privire la majorările salariale sunt îndreptăţite, apreciind că aceştia trebuie plătiţi la adevărata lor valoare.

Iohannis: Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite


Solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptățite, a afirmat președintele Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unor declarații de presă susținute după Summitul Consiliului Europei de la Reykjavik.

Întrebat de reporteri despre situația din educație și greva anunțată în sector, șeful statului a declarat: „Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că astăzi au avut loc mai multe întâlniri în care s-au negociat mai multe chestiuni. Trebuie să vedem un pic lucrurile cum se așează ele. Prima chestiune, solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite, în condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare, este clar că aici vorbim de o reașezare, dar, în realitate, avem nevoie de mult mai mult. Am spus aceste lucruri de foarte multe ori, în timp ce lucram la proiectul «România Educată». Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă și de cei care formează tânăra generație, adică trebuie să avem grijă de dascăli, să aibă condițiile pentru a-și face treaba așa cum trebuie, printre care una foarte importantă este, evident, salarizarea. Dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a continuat Klaus Iohannis.

El consideră că problema nemulțumirilor legate de salarizare a fost „artificial amestecată” cu subiectul legilor educației.
„Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiul public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe legile educației. În legile educației, chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată”, a adăugat șeful statului.
„Aștept și eu și o să insist pe această chestiune, ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care, sigur, satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur, este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut, eu discut despre nevoile sistemului educațional din România”, a mai spus Klaus Iohannis.