IPS Teodosie: Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peștera Sfântului Andrei

Pelerinajul de Sfântul Andrei a ajuns în instanță. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a venit personal la Tribunal, însoțit de avocata Arhiepiscopiei.

IPS Teodosie: Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peștera Sfântului Andrei


Pelerinajul de Sfântul Andrei a ajuns în instanță. Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a pledat astăzi la Tribunalul din Constanța pentru organizarea procesiunii.

Înaltul ierarh este nemulțumit de decizia autorităților județene care au interzis participarea enoriașilor din alte localități, de teama transmiterii COVID-19. Până la termenul de judecată, stabilit în decembrie, avocatul arhiepiscopiei Timosului a cerut anularea hotărârii.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a venit personal la Tribunal, însoțit de avocata Arhiepiscopiei. Acesta le-a cerut judecătorilor ca toți credincioșii, indiferent de localitatea de domiciliu, să poată participa pe 30 noiembrie la pelerinajul de la peștera Sfântului Andrei. Înaltul ierarh consideră că autoritățile încalcă niste drepturi fundamentale.
Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peștera Sfântului Apostol Andrei, în zilele rânduite de praznic, pe 29 și 30 noiembrie. De asemenea, iată că aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică, nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii, noi vrem să ne îmbolnăvim de plămâni? Ca păstor, eu îmi apăr turma cuvântătoare, oamenii de credință. Credincioșii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să intre în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Nu facem niciun abuz! Dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, ca să nu le spunem abuzuri, să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul la libertate” a declarat ÎPS Teodosie.
Avocata care reprezintă Arhiepiscopia în această cauză a solicitat suspendarea hotărârii prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis pelerinajele pentru persoanele care nu au domiciliul în localitatea în care are loc evenimentul.
Mai multe persoane care purtau steaguri au susținut demersul Înalt Prea Sfințitului Teodosie. Aceștia s-au adunat chiar în fața Tribunalului din Constanța, deși municipiul este în carantină. Iar staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă.
Judecătorii urmează să se pronunțe mâine dimineața asupra cererii Arhiepiscopului de Tomis.