Kelemen Hunor: Trăim într-o criză economică ce se va adânci

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că trăim într-o criză economică ce se va adânci în lunile care urmează, context în care statul este obligat să intervină.

Kelemen Hunor: Trăim într-o criză economică ce se va adânci


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că trăim într-o criză economică ce se va adânci în lunile care urmează, context în care statul este obligat să intervină.
"Contextul economic, contextul politic se schimbă şi s-a schimbat. Doi ani de pandemie, avem acest război iresponsabil al preşedintelui Putin împotriva Ucrainei şi lucrurile se schimbă în fiecare zi. Suntem conştienţi şi vedem în fiecare zi că niciun domeniu economic şi niciun domeniu social nu rămâne neafectat. În astfel de situaţii avem nevoie de un stat puternic, în sensul de a interveni acolo unde este nevoie şi este nevoie, fiindcă trăim într-o criză economică ce se va adânci în lunile care urmează. Vedem cum creşte inflaţia în zona euro, în Ţările Baltice, în Germania, în Franţa, în Italia şi acest lucru va afecta toate economiile europene", a spus liderul UDMR, în conferinţa comună cu liderii coaliţiei în care au fost anunţate măsurile din planul "Sprijin pentru România".

El a adăugat că într-o astfel de situaţie statul are obligaţia de a ajuta, în primul rând, toţi cetăţenii şi, pe de altă parte, trebuie să intervină şi în economie.

"Şi acest lucru nu înseamnă că statul lucrează împotriva principiilor liberale din economia de piaţă, dar acolo unde este nevoie statul este obligat, şi Guvernul, să intervină. De aceea, aceste măsuri care au fost pregătite au fost extrem de bine chibzuite, sunt echilibrate. Sunt pe termen mediu şi pe termen lung şi sunt măsuri imediate. Astfel, putem susţine economia, putem susţine bugetul şi veniturile bugetare ca să avem posibilitatea de a ajuta acele categorii sociale care au nevoie de intervenţia statului. Astfel sunt convins că şi bugetul nostru poate fi ţinut într-un echilibru", a susţinut Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, investiţiile publice trebuie protejate, context în care a anunţat că în luna aprilie va fi realizată măsura privind ajustarea preţurilor în construcţii.

Kelemen Hunor a mai menţionat că într-o perioadă plină de provocări este importantă stabilitatea politică.
"Când lumea se schimbă în jurul nostru, când provocările economice, sociale şi geo-strategice sunt uriaşe este important să existe stabilitate politică şi această coaliţie cu PSD, PNL, UDMR, susţinută de grupul minorităţilor naţionale, înseamnă o stabilitate politică pentru România şi trebuie să menţinem cu mare responsabilitate această coaliţie şi trebuie să găsim acele metode de lucru şi acele decizii prin care răspunsurile noastre vor fi exact conform aşteptărilor din societate. Şi eu sunt optimist după discuţiile de azi şi din urmă şi sunt convins că vom reuşi să aducem în societate să întărim speranţa. În politică fără speranţă e greu să construieşti ceva şi cei de la guvernare sunt obligaţi să construiască", a afirmat preşedintele UDMR.