Klaus Iohannis, reacţie după discursul lui Viktor Orban: Greşit, eronat şi inacceptabil.

Preşedintele Iohannis a criticat discursul lui Vikor Orban, susţinut în România, subliniind că este greşit şi inadmisibil ca un înalt demnitar să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor.

Klaus Iohannis, reacţie după discursul lui Viktor Orban: Greşit, eronat şi inacceptabil.


Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, discursul premierului Ungariei, Vikor Orban, susţinut în România, subliniind că 'este greşit, o eroare majoră şi inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor'.

„În principiu, este greșit, o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilă catastrofă  a secolului XX, la al Doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe.
Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că s-a întâmplat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că este.
Este adevărat că premierul Orban pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce arată că este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile vehiculate acolo.
Cred că e nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezent o parte semnificativă din conducerea și din miniștrii UDMR. Trebuie să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat sau dacă n-au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în  coaliția de guvernare.
Pe de altă parte, nimeni nu-și dorește să provoace o criză guvernamentală în România pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse cum nu putem să ne facem că acele spuse nu au fost aplaudate”, a afirmat Klaus Iohannis.