Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Secția Specială

Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Secția Specială. Fosta șefă DNA cere ca Adina Florea să fie obligată să îi soluționeze mai repede dosarul

Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Secția Specială


Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, în prezent aflată la conducerea Parchetului European, cere, la Înalta Curte de Casație și Justiție, urgentarea soluționării dosarului în care a fost pusă sub control judiciar în timp ce candida pentru șefia forului european.

Şefa Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi solicită Înaltei Curţi să o oblige pe procuroarea Adina Florea de la Secţia specială (SIIJ) să dea mai repede o soluţie în aşa numitul dosar în care fosta şefă a DNA a rămas cu statutul de inculpată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.
Procesul are termen pe 20 ianuarie 2021, transmite G4Media.ro.
Mita primită de Kovesi, în viziunea procuroarei Adina Florea, ar fi presupusa plată de către Sebastian Ghiţă a zborului către Indonezia pentru aducerea în ţară a fugarului Nicolae Popa, fost director FNI, condamnat definitiv pentru păgubirea investitorilor. Potrivit Adinei Florea, Kovesi ar fi beneficiat de capital de imagine de pe urma acestei operaţiuni presupus finanţate de Ghiţă cu 68.000 de euro.
În acest caz, lăsat nesoluţionat de Secţia Specială, în martie 2019, chiar în timpul procedurii de selecţie a procurorului şef european, Kovesi a fost plasată, pentru câteva zile, sub control judiciar şi a dat cu subsemnatul la poliţie.
Kovesi a formulat plângere la Înalta Curte, unde judecătoarea Francesa Vasile a anulat controlul judiciar şi a criticat extrem de dur dosarul Adinei Florea.
"În evaluarea prezentei plângeri, Judecătorului de drepturi şi libertăţi reține neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale în personam și punerii în miscare a acțiunii penale (lipsa de claritate a acuzațiilor aspect ce echivalează cu inexistența notificării oficiale, existența unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acțiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanţei prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligaţii decât cele expres şi limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiza elementelor ce țin de temeinicie".