Lucian Bode: Incendiul a fost lichidat, putea fi o catastrofă

În zona platformei Petromidia a avut loc vineri la prânz o explozie urmată de un incendiu, în urma cărora o persoană a murit, iar alte patru au fost rănite, potrivit ultimului bilanț oficial.

Lucian Bode: Incendiul a fost lichidat, putea fi o catastrofă


În zona platformei Petromidia a avut loc vineri la prânz o explozie urmată de un incendiu, în urma cărora o persoană a murit, iar alte patru au fost rănite, potrivit ultimului bilanț oficial. Angajatul decedat avea 32 de ani. Din primele date, totul a pornit de la o conductă care s-a fisurat. După deflagrație a fost declanșat planul roșu de intervenție, iar locuitorii din zonă au primit un mesaj prin RO Alert. Explozia a avut loc în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că în jurul orei 15:00 incendiul a fost lichidat. 
„Datorită profesioalismului pompierului, tragedia nu s-a transformat într-o catastrofă. La 8 minute de la apel, în mai puțin de o oră, incendiul a fost localizat. La ora 15.00, incendiul a fost lichidat”, a spus ministrul MAI, Lucian Bode.
Bilanțul exploziei, potrivit autorităților, un bărbat decedat, iar alte 5 persoane rănite. Acestea erau afară pe o platformă pe care erau diverse echipamente industriale.
Raed Arafat a precizat că primul apel a fost înregistrat la ora 12:16, iar echipajele au ajuns în 8 minute. O persoană a suferit arsuri pe 45% din corp, iar o altă victimă a suferit arsuri pe 25% din corp. Două persoane sunt uşor rănite. Până acum a fost înregistrat un deces, un bărbat în vârstă de 32 de ani.
”Apelul a fost la 12.16 minute. Noi eram în județ, la Cernavodă, la momentul tragediei, forțele au ajuns în 8 minute. La acest moment avem o persoană care are arsuri pe 45 % din suprafața corpului, una are 25 %, sunt doi rănii ușor și un decedat. Acesta e bianțul final”, a completat șeful DSU, Raed Arafat. Se ia în cacul ca persoana transferată la București, la Floreasca, să fie transportată în străinătate. Totodată, o altă victimă urmează să fie transferată, de la Constanța, la București.
Potrivit primelor informaţii, cauza exploziei ar fi putut fi o conductă fisurată. Instalaţiile au fost în revizii anul trecut, în perioada martie-aprilie.
Peste 100 pompieri și paramedici au acționat la Rafinăria Petromidia, a anunțat comandatul operațiunii.
Explozia și incendiul produs la rafinăria Petromidia, deţinută de grupul KMGI, fostul Rompetrol Group, a avut loc în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate.
"În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă", spun reprezentanţii Rompetrol.


Citește și: O persoană a decedat în explozia de la Rafinăria Petromidia