Ludovic Orban: Majorarea cu 40 la sută a pensiilor nu are cum să fie susținută financiar

Premierul Ludovic Orban a respins posibilitatea ca pensiile să fie majorate cu 40%, chiar și într-un context favorabil din punct de vedere economic

Ludovic Orban: Majorarea cu 40 la sută a pensiilor nu are cum să fie susținută financiar


Premierul Ludovic Orban a respins posibilitatea ca pensiile să fie majorate cu 40%, chiar și într-un context favorabil din punct de vedere economic, în condițiile în care legea formulată de PSD nu prevede surse de finanțare.

Majorarea cu 40% nu are cum să fie susținută financiair, ar genera un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României. O astfel de majorare ar fi fost greu de făcut chiar în condițiile în care situația economică era favorabilă”, a comentat premierul, la RomnâniaTv.
Acesta a evitat să răspundă care este procentul pe care Guvernul PNL îl ia în calcul pentru majorarea pensiilor, însă a precizat că acesta va rezulta în urma unor analize și studii riguroase și numai dacă situația economică a României o va permite.
Ca să creștem pensiile avem nevoie de analize foarte serioase. Vom face propriile prognoze economice, le vom consulta și pe cele externe, și vom lua decizia de majorare dacă vom avea certitudine că putem plăti pensii fără să tipărim bani. Ca să poți plăti pensii tebuie să ai garanția că sunt resurse necesare ca să le plătești. În prezent, pensiile se plătesc din contribuțiile pe care le achită angajații, pe lângă aceasta mai e necesar să și subvenționăm bugetul de pensii. Or, nu putem da toți banii pe sectorul public, pentru pensii și alte categorii de cheltuieli care nu contribuie la dezvoltarea sectorului economic. Avem nevoie să investim în inovare, cercetare în digitalizare, în infrastructură, acestea sunt motoarele de creștere economică care promit în perspectivă.  Dacă dezvoltăm economia, crește și numărul de angajați, crește și salariul mediu pe economie și autonomat vor putea fi majorate și pensiile. Deci ca să majorăm pensiile, trebuei să avem dezvoltare economică”, a spus Orban.
Premierul a lansat critici dure la adresa PSD pentru situația dezastruasă a sistemului de pensii din România.
Mama mea a muncit o viață, are peste 42 de ani vechime în câmpul muncii și obține o pensie în jur de 1800 de lei. Sunt alții care poate n-au muncit 20 de ani în viața lor, dar beneficiază de pensii speciale, care n-au nicio legătură cu contributivitatea.  Tot ce s-a întamplat în ultimii zece ani, că s-au dat pensii speciale pentru parlamentari și pentru alte categorii – acum se discută să se mai dea la o categorie – este revoltător. Se continuă aceasta sarabandă, iar cei care au creat-o sunt cei de la PSD. Acum ei plang și strâng semnături să creștem pensiile cu 40%, dar ei sunt cei care au inventat pensiile speciale”, a spus Orban.
Singura categorie care trebuie să priemască pensii de serviciu sunt militarii, consideră Orban, susținând că militarii rămân în slujba națiunii toată viața. 
„În toate țările NATO militarii au pensii de serviciu și e firesc să fie fie așa, pentru că ei rămân în slujba națiunii toată viața”, a adăugat premierul.