Maia Sandu: Știu cât de greu e să oferi ajutor când e greu și în casa ta. Mulțumim României! Vă rog să ne rămâneți aproape!

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs dramatic, marți, în Parlamentul României, unde a fost invitată la un eveniment pentru promovarea femeilor în politică.

Maia Sandu: Știu cât de greu e să oferi ajutor când e greu și în casa ta. Mulțumim României! Vă rog să ne rămâneți aproape!


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită în România într-un context dificil pentru țara sa, cu un război rusesc aproape și o criză energetică generată tot de Rusia.

Aflată la București, aceasta a susținut un discurs emoționant în Senat, în cadrul conferințe internaționale „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”.
Discursul dramatic al șefului statului moldovean a fost aplaudat în picioare de toți cei prezenți în Senat timp de mai multe momente. Președintele Klaus Iohannis, aflat lângă Maia Sandu, s-a ridicat în picioare, de asemenea, și a aplaudat.

Sandu a vorbit despre rolul femeilor în toate domeniile, inclusiv în politică, despre ajutorul acordat de România Republicii Moldova, despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și despre solidaritatea lumii libere în fața unei Moscove tot mai agresive.

Discursul președintelui Maia Sandu în Senatul României:
”Știu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu și în casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive. Și avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune. Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și de pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri.
Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. În această iarnă, pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. Asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică.
Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim, și guvernul de la Chișinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75 % din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație politica internă și cea externă.

”Gruparea hoților din Republica Moldova s-a solidarizat cu partidele proruse”
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și este gata să dea foc la țară. Pentru a scăpa de închisoare, această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor pentru interesul propriu. Acum câteva zile, o parte din acești hoți au fost incluși în lista sancțiunilor OFAC, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupție în proporții deosebit de mare, pentru subminarea statului de drept, pentru coalizare cu serviciile secrete ruse și acțiuni de destabilizare a Chișinăului. Corupții s-au înfrățit între ei și exploatează cinic necazul oamenilor și nemulțumirea față de creșterea prețurilor. Ei încearcă să creeze haos și să ne întoarcă din drumul european.
Am enumerat aceste provocări, nu pentru a ne plânge și nu pentru că nu le-ați cunoaște, ci pentru ca toată lumea se știe că Republica Moldova alege să fie liberă și să continue parcursul european indiferent de circumstanțe. Și că noi ne asumăm prețul libertății și atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare.

”Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere”
Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere, pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace și securitate în regiune, și nu o societate în haos, violență, implicat în război. Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România și întreaga regiune, ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre de democrație, spre marea familie europeană. Un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp.
După ce ne-am eliberat de URSS, 3 decenii am stagnat într-o zonă gri a incertitudinii și a sărăciei. Conduși de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare, cetățenii noștri nu mai vor să trăiască blocați în zona gri, fără șansa unei vieți normale, viață pe care au văzut-o în țări europene. Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii și sunt sigură că cetățenii își vor aduce contribuția la consolidarea Uniunii Europene. Apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățenii europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participând activ la gestionarea efectelor războiului.

Astăzi însă, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război nedrept și nejustificat în secolul 21 într-o țară europeană, într-un stat democratic. A făcut acest lucru pentru că a crezut că i se permite orice.
”Dacă ucrainenii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru”
Dacă prin curajul și dragostea lor de neam, ucrainienii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru, spre Prut, mai departe. Aceste acțiuni arată că suntem cu toții în pericol, iar pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite. Niciun stat din regiune nu poate rezista de unul singur unei asemenea agresiuni. Ucraina își apără copiii și viitorul cu demnitate, însă Ucraina nu ar fi reușit de una singură. Aceasta a sperat Rusia, că Ucraina va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutor Ucrainei.
Țările democratice, unde viața este de neprețuit, s-au aliat împotriva terorii și a războiului. Moldova, cu puținele resurse, s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere. Am deschis casele pentru toți refugiații ucraineni și am făcut față unor provocări, de care statul nostru nu era pregătit, însă ne-am solidarizat pentru pace și pentru omenie.
Sunt mândră că, în ciuda faptului că avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri s-au împărțit cu puținul pe care l-au și au deschis ușile și inimile când a fost nevoie. Noi ne bazăm pe lumea liberă, pentru ca în viitor lumea liberă să se poată baza pe Republica Moldova ca garant al protejării demnității umane, a păcii și al securității.

Maia Sandu, către România: ”Vă rog să ne rămâneți aproape”
Pentru asta au luptat și asta cer oamenii liberi și curajoși ai acestui pământ, oameni de valoare, care își îndeplinesc cu cinste datoria acolo unde sunt, cetățeni care muncesc onest. Oameni care vor ca la ei acasă să fie respectați și care știu să prețuiască ajutorul, care spun vă rog și mulțumesc. Astăzi vă spun în numele Republicii Moldova mulțumesc și în numele tuturor cetățenilor noștri, vă rog. Suntem recunoscători președintelui Iohannis, domnului Prim-Ministru, Guvernului, Parlamentului României, pentru că răspund cu interes deosebit rugăminților și nevoilor cetățenilor Republicii Moldova. Vă mulțumesc, vă mulțumesc pentru cât de aproape ne sunteți și vă rog să ne rămâneți aproape și împreună să muncim pentru ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și în bunăstare, pentru o casă comună europeană, să apărăm securitatea în această regiune a Europei și să devenim împreună mai puternici în democrație. Iar Prutul să nu ne despartă, ci să unească drumuri, afaceri, teatre, cinematografie, școli, inovații, valori, oameni. Vă mulțumesc.”
Conferinţa internaţională „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional” a fost organizată la iniţiativa preşedintei Senatului, Alina Gorghiu, sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis. La eveniment au participat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, preşedinta Senatului, Alina Gorghiu, și premierul Nicolae Ciucă.