Marcel Ciolacu și-a anunțat oficial demisia din funcția de prim-ministru

Marcel Ciolacu, a anunțat, luni seara, după ședința conducerii PSD, că își depune demisia din funcția de premier, ca urmare a rezultatului alegerilor din primul tur al prezidențialelor.

Marcel Ciolacu și-a anunțat oficial demisia din funcția de prim-ministru


Marcel Ciolacu, a anunțat, luni seara, după ședința conducerii PSD, că își depune demisia din funcția de premier, ca urmare a rezultatului alegerilor din primul tur al prezidențialelor.

De asemenea, PSD nu va susține public niciun candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale.
"Am văzut votul românilor de ieri, asta înseamnă că coaliția de guvernare nu are o legitimitate cel puțin în această componență. Am propus ieșirea din coaliția de guvernare care implicit duce la demisia mea de prim-ministru. A doua decizie, la propunerea a foarte multor colegi și cu experiență politică din interiorul partidului am luat decizia de a nu susține public unul dintre cei doi candidați din turul doi. Fiecare simpatizant al PSD va vota cum dorește după propria conștiință", a subliniat Marcel Ciolacu.
Fiecare simpatizant al Partidului Social-Democrat va vota cum dorește, după propria conștiință - un lucru care mi se pare corect. Chiar am citit o postare a fostului președinte a României, n-am crezut că o să ajung să-l și invoc și să-i dau dreptate: Viitorul președinte a României are nevoie de poporul român, nu de aranjamente politice", a declarat Marcel Ciolacu după ieșirea din ședință.
"E o perioadă scurtă până se va crea o nouă coaliție, am luat decizia ca miniștrii să rămână să discute cu reprezentanții Partidului Național Liberal, UDMR (...). Eu văd actuala coaliție și e un lucru corect ce-am propus colegilor mei și e un lucru corect ce au decis colegii mei. Cred că viitorul președinte va decide împreună cu partidele care pot crea o majoritate în Parlament cine va guverna", a mai spus acesta.
Pentru situația unui vot în favoarea ieșirii de la guvernare, Marcel Ciolacu urmează să îi prezinte demisia președintelui interimar Ilie Bolojan.
Demisia devine irevocabilă din momentul în care președintele ia act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Președintele României ia act de demisia prim-ministrului printr-un decret prezidențial.
Preşedintele României va desemna, prin decret prezidențial, un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile premierului, până la formarea noului Guvern. Acesta va îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea unui nou Guvern. Perioada de interimat poate dura cel mult 45 de zile, timp în care trebuie format un nou Guvern. Guvernul interimar poate emite doar acte privind administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
Principalele acte normative care reglementează procedurile în cazul demisiei prim-ministrului României sunt Constituția României și OUG 57 privind Codul Administrativ.