Marcel Vela: Este ziua Z, o zi importantă pentru combaterea infracţionalităţii în România

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a declarat miercuri, că ”este ziua Z, o zi importantă pentru combaterea infracţionalităţii în România”, fiind făcute peste 600 de percheziţii şi descinderi.

Marcel Vela: Este ziua Z, o zi importantă pentru combaterea infracţionalităţii în România


Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a declarat miercuri, în contextul în care în ţară au loc sute de percheziţii vizând grupări de criminalitate organizată, că ”este ziua Z, o zi importantă pentru combaterea infracţionalităţii în România”, fiind făcute peste 600 de percheziţii şi descinderi.

"Să vă spun câte ceva despre Ziua Z. Am ales această zi, Ziua Z, pentru că va fi ușor de memorat pentru cei care vor analiza activitatea MAI. Ziua Z, 11.11, România. Atunci când am spus că suntem cu ochii pe ei nu a fost o figură de stil cum am văzut că mai comentau unii pe rețelele de socializare. Este cea mai mare acțiune executată de Ministerul Afacerilor de Interne din ultimii ani. Au acționat astăzi 3.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și cadre din alte structuri. S-au executat 619 acțiuni în forță, dintre care 489 de percheziții și 130 de descinderi. Dintre cele 489 de percheziții, 386 sunt pe crimă organizată, 36 ăn zona judiciară, 46 de criminalitate economico-financiară și 21 pe infracțiuni care țin de arme și muniții", a declarat Marcel Vela.
Marcel Vela, a anunţat, că proiectul de reformă al instituţiei pe care o conduce este finalizat şi mai trebuie doar promovat în Parlament, acest lucru urmând a se întâmpla după alegeri.
"Proiectul de reformă este finalizat, trebuie doar promovat în Parlament. Nu l-am promovat până în acest moment, deoarece mi se pare corect să aşteptăm rezultatul alegerilor astfel încât noul Parlament să decidă cu responsabilitate şi celeritate ce se va întâmpla în viitor cu această instituţie de elită a României", a spus Vela, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.
El a explicat că, în ceea ce priveşte acţiunea de reformare a ministerului, au fost consultaţi toţi partenerii şi toate instituţiile componente ale MAI.
"Pentru a nu decide singuri, pentru a nu se imputa Guvernului că ia măsuri fără să consulte partenerii din zona Ministerului Afacerilor Interne, (...) am purces la un mare efort de a consulta toţi ataşaţii pe afaceri interne pe care-i are ministerul în ambasadele din întreaga lume, ataşaţii pe afaceri interne ai ambasadelor care sunt în Bucureşti, toate structurile din subordine, până la nivelul poliţiilor orăşeneşti - municipale, inspectorate, am consultat toate cele 16 sindicate, ore în şir, am pus pe transparenţă publică proiectul, astfel încât la finalul acestei consultări au fost 428 de propuneri, ceea ce a însemnat pentru noi că este nevoie de reformă în minister", a mai spus Vela.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO şi al unităţilor subordonate fac miercuri dimineaţă 386 de percheziţii domiciliare vizând destructurarea unor grupări infracţionale organizate vizate în 24 de dosare de  trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, înşelăciune sau şantaj. 
”La data de 11.11.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO şi a unităţilor subordonate efectuează un număr de 386 de percheziţii domiciliare, în cadrul unor ample acţiuni, vizând destructurarea unor grupări infracţionale organizate, acţiuni ce se derulează concomitent pe raza judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Alba, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Cluj şi Bistriţa Năsăud şi în municipiului Bucureşti”, potrivit DIICOT.
Acţiunile procurorilor DIICOT şi Poliţiei Române, declanşate la nivel naţional, sunt rezultatul activităţilor investigative derulate în 24 de cauze penale instrumentate de către 21 de structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competenţa direcţiei.
DIICOT precizează că este vorba despre trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de migranţi, camătă, criminalitate informatică, evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, înşelăciune sau şantaj.