Marinarii au făcut ultimele pregătiri de Ziua Marinei Române

A început numărătoarea inversă pentru cel mai așteptat eveniment de la malul mării, Ziua Marinei Române. Astăzi a avut loc repetiția generală.

Marinarii au făcut ultimele pregătiri de Ziua Marinei Române


A început numărătoarea inversă pentru cel mai așteptat eveniment de la malul mării, Ziua Marinei Române. După doi ani de restricții Marina Militară pregătește un spectacol separat pentru turiști și altul pentru oficialități. Pentru ca totul să iasă perfect, militarii petrec ore întregi antrenându-se. Astăzi a avut loc și repetiția generală. Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 120-a aniversare.

Anul acesta, doar patru dintre navele de luptă ale Forțelor Navale vor putea fi admirate de turiști în largul mării. Fregatele, Bricul Mircea, un elicopter puma naval, dar și alte echipamente de luptă ale Marinei Militare vor putea fi admirate sâmbătă în cadrul zilei Porților deschise ce va avea loc în Portul Militar.

”Este o ocazie bună să ne prezentăm navele, meseria, oamenii și misiunile pe care le-am făcut. Vom constitui un dispozitiv de nave militare în fața Cazinoului Constanța. Dispozitivul este format din Puitorul de mine și Plase 274, Dragorul Maritim 29, Corveta 264, remorcherul Grozavul”, a spus Bogdan Iosif, locotenent comandor și comandatul navei viceamiral Constantin Bălescu.

Una dintre navele pe care oamenii le pot vedea defilând este și Puitorul de Mine și Plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Andrei face parte din echipajul navei de puțin timp.

“Am ales această repartizare la bordul Puitorului de Mine și Plase 274 pe încadrarea de comandant grup de luptă navigație și observare pentru că este o navă care are foarte multe misiuni, și care are foarte multe misiuni după câte s-au dovedit în acest an. Și, bineînțeles experiența este binevenită, suntem la început de drum”, a spus aspirant Andrei Vasile, comandant grup de luptă navigație și observare.

“Navele vor staționa la ancoră, în apropierea Cazinoului iar oamenii vor putea vedea navele de aproape și ceremonialul de ridicare a marelui pavoaz și a pavoazului electric”, a spus lt. cdor. Bogdan Iosif, comandantul Puitorului de mine și plase 274 „Constantin Bălescu”.

În Portul Tomis, cei prezenți vor putea vedea o parte din armamentul militarilor, pot participa la jocurile marinărești, dar vor avea parte și de alte surprize.

”Anul acesta suntem prezenți în șapte orașe din țară – Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz”, a declarat Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

“Iar pentru gameri avem o invitație specială, avem un spațiu special destinat pentru bătălii navale virtuale”, a spus col. Cornel Pavel, purtător de cuvânt Forțele Navale Române.

Luni, 15 august, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de alocuțiunile persoanelor oficiale și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

În Portul Tomis, activitățile organizate luni, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner și simulatoare de bătălii navale.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.