Continuă lucrările de instalare a Sistemului Modular Medical de Izolare și Tratament de la Constanța

Continuă activitatea de instalare a următorului modul al SMMIT, de triaj și de izolare, activitate începută marți, 31 martie, unde vor fi amplasate peste 100 de paturi

Continuă lucrările de instalare a Sistemului Modular Medical de Izolare și Tratament de la Constanța


Primul modul din compunerea Sistemului Modular Mobil de Izolare și Tratament (SMMIT) de la Constanța a fost asamblat luni, 30 martie. După echiparea cu aparatură medicală, acest prim modul va constitui o secție de tratament pentru pacienții infectați cu COVID-19, cu forme ușoare și moderate, și va avea o capacitate de 55 paturi, din care șase vor fi dotate cu aparatură de terapie intensivă. Cazurile severe vor fi tratate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, conform protocoalelor medicale.

Miercuri, 01 aprilie, continuă activitatea de instalare a următorului modul al SMMIT, de triaj și de izolare, activitate începută marți, 31 martie, unde vor fi amplasate peste 100 de paturi, cu logistica medicală specifică pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19, care vor fi plasați în carantină.
Până la această dată, au fost montate 6 ventilatoare ATI, 20 de concentratoare de oxigen pentru filtrarea aerului contaminat și pentru împiedicarea răspândirii virusului, precum și alte sisteme logistice. Direcția Medicală a MApN are în derulare proceduri de achiziție pentru aparatura medicală, materialele necesare bunei funcționări a acestei facilități medicale, precum și un aparat de testare moleculară PCR, pentru depistarea pacienților infectați cu noul coronavirus. După finalizarea acestor proceduri, urmează etapa de operaționalizare medicală a SMMIT Constanța.
Militarii din forțele navale și terestre lucrează la montarea unității medicale și a taberei de carantinare amplasate pe Stadionul Portul din Constanța, iar autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice, operatorii economici și alte entități juridice din Constanța sprijină permanent MApN pentru asigurarea facilităților necesare și pentru ca facilitatea medicală să fie operațională cât mai curând posibil. După etapa de operaționalizare logistică, urmează etapa de operaționalizare medicală, care prevede dotarea cu toată aparatura medicală necesară. Obiectivul medical modular de la Constanța, pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 își va începe activitatea după obținerea acreditării/avizării de către Ministerul Sănătății.
În conformitate cu Ordonanța Militară nr. 04 și cu ordinul de acțiune al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța a trecut în coordonarea MApN, în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor / Compania Națională Administrația Porturilor Maritime. În incinta Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța vor fi amenajate spații pentru cazarea personalului medical și de suport care deservește spitalul modular mobil și tabăra de carantinare, amplasate pe stadionul Portul.
Activitatea de asistență medicală a bolnavilor din cadrul structurii comune constituită din facilitățile SMMIT și cele ale Spitalului CF Constanța va fi asigurată de personal medical și de suport de la următoarele structuri: Spitalul Militar de Urgență Constanța „Dr. Alexandru Gafencu”, Spitalul Clinic CF Constanța, Centrul de Medicină Navală, Direcția de Sănătate Publică și alte structuri medicale din Constanța. Dacă situația epidemiologică o va impune, va fi detașat, la Constanța, personal medical și auxiliar de la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială și de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament al Armatei „Acad. dr. Ștefan Milcu” din București.
Personalul medical al MapN face toate eforturile pentru a sprijini medicii și personalul auxiliar din Constanța, pentru descongestionarea spitalelor în cazul unui număr mare de infectați cu noul tip de coronavirus.
Spitalul va fi operațional abia după ce va fi adusă toată aparatura și va fi aprobată schema de management medical pentru că pentru acest spital vor fi detașate cadre medicale. Pacienții care vor fi vindecați vor fi mutați în tabăra de carantinare care se află tot pe Stadionul Portul în apropierea spitalului, iar cazurile grave vor fi mutate în alte spitale.