Municipiul Constanța a intrat în scenariul roșu. Ce restricții se impun

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a adoptat duminică o serie de restricţii care vor fi impuse în Municipiul Constanța începând de luni, după ce incidenţa cazurilor de Covid a ajuns la 3,58 la mie.

Municipiul Constanța a intrat în scenariul roșu. Ce restricții se impun


Incidenţa cazurilor de COVID-19 în municipiul Constanţa a ajuns la 3,58 la mia de locuitori, iar autorităţile au luat mai multe măsuri de protecţie, fiind limitată la 50 la sută din capacitate prezenţa cetăţenilor în cinematografe, săli de spectacole, restaurante, săli de fitness sau săli de jocuri de noroc. Accesul în aceste zone este permis doar persoanelor vaccinate, celor care au un test negativ sau prezintă dovada trecerii prin boală.

Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit cu nou coronavirus la Constanța a crescut, astfel că orașul se încadrează în limitele de incidență cumulată la 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală de 4/1.000 locuitori.

Din acest motiv a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și s-a decis ca începând de mâine măsurile de protecție să fie înăsprite pentru perioada următoare. Conform Hotărârii nr. 932/2021, modificată și completată prin H.G nr. 1015/2021, se vor impune următoarele:

În spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, în staţiile pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi la 50 de metri în preajma unităţilor de învăţământ (pentru persoanele care staţionează în acest perimetru) se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.
De asemenea, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. 
Totodată, în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau la concert este permisă participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi purtarea măştii de protecţie. 
CLSU a mai anunţat că organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie. 
Evenimentele private de tip nunţi sau botezuri sunt permise cu un număr de maximum 200 de participanţi în interior şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană.
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a mai precizat că sunt permise mitingurile şi demonstraţiile cu cel mult 100 de persoane. 
Pentru restaurantele şi cafenelele accesul este permis până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5.00 – 2.00. 
De asemenea, zonele de cafenele şi restaurante din cadrul centrelor comerciale trebuie delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop. 
Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-2.00.  
În sălile de sport şi fitness, la piscine, în sălile de jocuri de noroc este permis accesul până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. 
În aceste situaţii pot participa doar persoanele vaccinate, care prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv dovada trecerii prin boală. 
Incidenţa în municipiul Constanţa este duminică de 3,58 la mia de locuitori, fiind confirmate 1.114 cazuri de COVID în ultimele 14 zile.