Nehammer insistă cu migrația ilegală: Ne trebuie apărare la granițele externe

Uniunea Europeană trebuie să ia în serios preocupările legate de toate frontierele sale externe şi să asigure statelor de frontieră fonduri suficiente pentru a asigura protecţia comună, a declarat Karl Nehammer.

Nehammer insistă cu migrația ilegală: Ne trebuie apărare la granițele externe


Uniunea Europeană trebuie să ia în serios preocupările legate de toate frontierele sale externe şi să asigure statelor de frontieră fonduri suficiente pentru a asigura protecţia comună, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, joi, la Bucureşti, în cadrul unei alocuţiuni susţinute la Congresul Partidului Popular European (PPE).

„Uniunea Europeană merită aplauze, iar această dată din calendar este una și de importanță personală pentru mine. Bunicul meu a fost veteran de război, a supraviețuit ambelor războaie. Tatăl mamei a pierit în război, iar bunicul supraviețuitor a fost marcat de divizarea Europei de către „cortina de fier”. Cu toate aceste, am reușit și a fost o realizare măreață această perioadă de pace. În Uniunea Europeană este ceva special. Chiar și atunci când avem preocupări în interiorul Uniunii Europene trebuie să ne gândim că este cel mai de succes proiect de pace pe continentul nostru. Avem din nou război pe teritoriu european. Rusia a atacat Ucraina si a fost  corect ca UE sa fie alături de poporul ucrainean. Noi ii vom sprijini în continuare. Austria e un stat neutru, dar neutralitatea nu înseamnă să nu ai o opinie și o poziție. Războiul e o crimă, sancțiunile necesare. Solidaritatea și asistența pentru Ucraina sunt o datorie umană”, a declarat Karl Nehammer.
„Avem concurență acerbă dacă ne uităm la SUA, China și America Latină. Iar noi trebuie să ne facem temele și să vedem cum putem îmbunătăți această Uniune. Oamenii peste tot în lume spun că SUA este inovatoare, China este văzută ca o țară de producție, iar Uniunea Europeană este văzută ca o entitate bună doar la regulamente. Noi trebuie să scăpăm de birocrație, astfel încât inovația și cercetarea să marcheze viitorul nostru, nu prohibiția și politicile. Industria trebuie să fie marca Uniunii Europene.
Și să ne uităm la migrația ilegală. Nouă ne trebuie apărare la granițele externe!”, a mai continuat Karl Nehammer.
În acelaşi timp, el a lansat un apel la acţiuni concrete în sensul extinderii UE, nominalizând în acest sens Balcanii de Vest.
"Cât de mari vrem cu adevărat să devenim? Cui îi vom oferi în mod serios oportunitatea de a împărtăşi valorile noastre ideologice? Câtor persoane le-am făcut deja promisiuni? Prieteni, cât de des s-a spus pe acest podium că ar trebui să putem oferi perspective statelor din Balcanii de Vest? Să nu mai vorbim despre asta. Să acţionăm", a mai spus Nehammer la Congresul PPE de la Bucureşti.
El a menţionat Bosnia şi Herţegovina printre statele cărora ar trebui să li se ofere perspectiva aderării la UE.
"Trebuie să le arătăm oamenilor din Balcanii de Vest că ei sunt Europa. Nu Turcia, nu China. Că nu alte puteri influente sunt aici pentru ele, ci Europa. Au nevoie de un coridor către Uniunea Europeană. (...) Pentru toate acestea avem nevoie de o mişcare care este pregătită să arate forţă", a apreciat cancelarul austriac.