Iohannis: E o criză de încredere în instituțiile europene. Trebuie să ducem mai departe proiectul european.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la Congresul PPE, că dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent una iese în evidenţă şi poate avea o repercusiune toxică asupra temeliei proiectului european.

Iohannis: E o criză de încredere în instituțiile europene. Trebuie să ducem mai departe proiectul european.


Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Congresul PPE, că dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent una iese în evidenţă şi poate avea o repercusiune toxică asupra temeliei proiectului european - tendinţele naţionaliste revizioniste care se manifestă din ce în ce mai virulent în Europa.

"Dintre toate provocările cu care ne confruntăm astăzi una iese în evidenţă, pentru că poate avea o repercusiune toxică asupra temeliei proiectului european, şi mă refer la tendinţele naţionaliste revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru. Până la urmă ce înseamnă Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat în mod voluntar şi din proprie convingere la un set de principii. Noi împărţim aceleaşi valori şi vrem să protejăm nivelul de bunăstare pe care l-am atins graţie proiectului european. Uniunea Europeană este atractivă tocmai pentru că valorile sale de bază permit o viaţă cu un standard foarte înalt şi facilitează acest lucru", a declarat Klaus Iohannis, în discursul susţinut la Congresul Popularilor Europeni, desfăşurat la Bucureşti.
Şeful statului a arătat că există persoane care doresc ca proiectul european să eşueze, iar campania pentru Parlamentul European "va fi atacată de tot felul de promisiuni şi oferte".
"Puteţi să îi întrebaţi direct care este alternativa la proiectul care a adus 50 de ani de pace şi prosperitate pe continentul nostru şi veţi vedea imediat cum se destramă întregul lor eşafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor şi a unui egoism naţional, care a provocat dezastre umanitare, conflicte şi războaie europene fratricide. Vă îndemn să folosiţi campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în faţa autocraţiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului. O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esenţială pentru a contracara dezinformarea şi manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii noştri sunt conştienţi de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenenţa la acest proiect remarcabil", a punctat Klaus Iohannis.

"Tinerii nu au nevoie de sentimentalisme sau de replici mecanice"
"Să ne reapropiem de cetățenii noștri, ei sunt cei care dau legitimitate actului politic. Să-i ascultăm cu atenție, să fim siguri că, înainte de a veni cu proiecte electorale, știm care sunt preocupările reale ale cetățenilor noștri. Pentru aceasta, clasa politică europeană trebuie să dea dovadă de maturitate. Cea mai eficientă metodă de consultanță politică este să acorzi atenție emoțiilor și așteptărilor oamenilor.
Tinerii, mai ales, vor să simtă clasa politică și Uniunea Europeană mai aproape, vor să fie auziți și susținuți. Noi suntem cei care trebuie să găsim atitudinea cea mai potrivită pentru a le câștiga încrederea, pentru că avem nevoie de entuziasmul și creativitatea lor, iar ei au nevoie de măsuri concrete. Tinerii nu au nevoie de sentimentalisme sau de replici mecanice, așteaptă soluții și își doresc spațiu de afirmare, condiții pentru a investi în industriile viitorului.
Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potențialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european. Mă refer, desigur, la extremism, în toate formele sale, de la naționalismul găunos, de fațadă, până la tendințele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru.
În definitiv, ce este Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat benevol și din convingere la același set de principii, care împărtășesc aceleași valori și care doresc să își protejeze nivelul de bunăstare atins, datorită proiectului european.
Uniunea Europeană este atractivă tocmai pentru că valorile sale fundamentale permit și facilitează un grad ridicat al calității vieții.
Și tocmai din acest motiv sunt unii care își doresc ca acest proiect să eșueze, pentru că oferă ceea ce autocrațiile și alte sisteme nedemocratice refuză cetățenilor lor – libertatea de mișcare, comerț liber, protecția drepturilor fundamentale, justiție și stat de drept.
Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie cu pași repezi. Oamenii vor fi bombardați cu tot soiul de oferte și promisiuni. Mulți dintre cei prezenți aici veți candida pentru un mandat de europarlamentar și veți intra în dezbateri cu eurosceptici și alți nemulțumiți care contestă proiectul nostru european. Îi puteți întreba direct: "Care este alternativa voastră la un proiect care a adus peste 50 de ani de pace și prosperitate?".

"Și veți vedea imediat cum se destramă întregul lor eșafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor și a unui egoism naționale, care a provocat dezastre umanitare, conflicte și războaie europene fratricide.
Vă îndemn să folosiți campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului în fața autocrațiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului. O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esențială pentru a contracara dezinformarea și manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii noștri sunt conștienți de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenența la acest proiect remarcabil.
Uniunea Europeană a înlocuit frica și ostilitatea cu metode de colaborare și respect reciproc, iar la consolidarea acestor sentimente sunt chemate azi familiile politice care se inspiră din valorile democrat-liberale".
„Zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o comunicare eficientă”
"Partidul Popular European este principala forță motrice capabilă să descătușeze toate aceste energii pozitive. Mă bucur că sunt alături, aici, de oameni cărora știu că nu le lipsește curajul, competența, experiența și responsabilitatea de a impune schimbările necesare pentru a revitaliza cel mai important proiect politic și social pe care noi, europenii, l-am construit și continuăm să-l dezvoltăm.
Zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o participare activă și o comunicare eficientă, urmând principiul unității în diversitate, fără a pierde nicio clipă din vedere obiectivul principal, care este siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri.
Suntem cu toții parte a aceleiași mari familii europene, fără a însemna că renunțăm la identitatea națională. Uniți în a susține aceleași valori și principii, dar diferiți prin moștenirea noastră culturală, prin tradiții, prin istorie, iar tocmai această unitate în diversitate face din proiectul european unul cu adevărat unic.
Unitatea și mobilizarea noastră colectivă reprezintă cheia pentru a duce mai departe proiectul european. Trebuie să fim proactivi în susținerea valorilor și a obiectivelor noastre comune, să ne implicăm cetățenii și să îi inspirăm să facă parte din acest efort conjugat pentru un viitor mai prosper și sigur.
De aceea, încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetățean contează în procesul decizional la nivel european. Iată, așadar, un moment cu o profundă încărcătură și relevanță civică, pentru că ne dorim, nu-i așa, ca viitorul nostru și viitorul Europei să fie decis de voința electoratului, nu de absența sa.
În același timp, Uniunea Europeană de mâine va arăta așa cum o vom pregăti împreună. Apărarea și securitatea, siguranța mediului de afaceri european, investițiile, cultura, educația, sănătatea – toate acestea se află în puterea noastră decizională, iar Europa va fi ceea ce vom reuși să facem împreună din ea.
Activitatea politică relevantă nu se oprește niciodată la discursul public, ci presupune inițiativă, a fi în mijlocul oamenilor și a identifica soluții, soluții reale, la problemele stringente.
Următorul Parlament European și următoarea Comisie Europeană vor avea șansa să intre în istorie și să relanseze politica în slujba oamenilor", a declarat Klaus Iohannis, în discursul susţinut la Congresul Popularilor Europeni.