Operatorii de plaje: Nu dorim să promovăm, indirect, litoralul bulgăresc, grecesc sau turcesc

Pentru al doilea an consecutiv, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România face apel către ministerele de resort, pentru a soluționa situația plajelor, în vederea pregătirii sezonului estival.

Operatorii de plaje: Nu dorim să promovăm, indirect, litoralul bulgăresc, grecesc sau turcesc


Pentru al doilea an consecutiv, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România face apel către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, către Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Stefan-Radu Oprea și către Sorin LUCACI – Director Administrația Națională a Apelor Române, pentru a soluționa situația plajelor, în vederea pregătirii sezonului estival. 

"La fel cum am acționat și în aceeași perioadă din anul trecut, avertizăm din nou că plajele litoralului românesc se află în aceeași situație de totală incertitudine. Deși la finalul sezonului trecut a ajuns la finalizare un alt număr important de Contracte de operare sectoare de plajă, nici până în acest moment nu s-au demarat diligențele necesare organizării de noi Licitații de atribuire a acestora - astfel încât riscăm, din nou, să ne aflăm, la Deschiderea Sezonului Litoral 2024, în aceeași situație de a nu derula și atribui plajele către operatorii  ce trebuie să le pregătească și amenajeze. Atragem din nou atentia că pentru aducerea unui sector de plajă la standarde de funcționare, sunt necesare cel puțin 10 avize/autorizații, iar obtinerea acestora, cât și efectuarea amenajărilor necesare funcționării optime, necesită un numar de mai multe luni, iar sezonul estival, atât in mod traditional, dar și conform legislatiei, începe la data de 1 Mai. Prin urmare, solicităm să se demareze acum toate diligențele necesare pentru inițierea și finalizarea procesului de închiriere a sectoarelor de plajă rămase libere, în cursul lunii februarie", a declarat Corina Martin, Secretar General FPIOR.
"Nu dorim să ajungem din nou în situația nefastă să promovăm, indirect, Litoralul bulgaresc, grecesc sau turcesc, în defavoarea celui ROMÂNESC! Din păcate, excesul de birocratie a autorităților ce administrează plajele din România a adus, anul trecut, mari prejudicii operatorilor de plajă și nouă, operatorilor de structuri de cazare și de alimentatie publică, prin imaginea negativă severă, generată asupra Litoralului românesc, din motive neimputabile nouă! Solicitam respectuos ANAR-ului ca la intocmirea Caietului de Sarcini să invite și reprezentanți ai Asociațiilor Patronale de pe litoral care, partial, pot aduce un aport tehnic, iar demersurile de atribuire sa fie alocate ABADL local, care cunoaste specificul și problematica zonei", George Lica, Președinte Asociația Patronală ‘EFORIA TURISTICĂ'.