Popescu: Ne gândim la impozitarea întregului lanț. Piața de energie face profituri foarte mari

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că noul act normativ discutat în coaliție referitor la situația din energie ar putea să prevadă impozitarea întregului lanț – producători, furnizori și intermediari.

Popescu: Ne gândim la impozitarea întregului lanț. Piața de energie face profituri foarte mari


Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat după ședința de guvern, că noul act normativ discutat în coaliție referitor la situația din energie ar putea să prevadă impozitarea întregului lanț – producători, furnizori și intermediari. Acesta a precizat că intermediarii fac profituri uriașe, care ar trebui supraimpozitate.

„Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari. Și piața de energie electrică face profituri foarte mari. Și dublu e un profit foarte mare. După mine, un intermediar de energie electrică și gaze naturale nu ar trebui să câștige mai mult de câteva procente, că doar ia și vinde”, a spus Virgil Popescu.
Întrebat despre declarațiile liderilor PSD care au afirmat că pe piață se face speculă și că există „băieți deștepți”, ministrul a spus: „Toate aceste lucruri trebuie verificate de autoritățile de reglementare, nu are ministerul energiei datele necesare și pârghiile. Piața energiei e ținută de OPCOM, este raportată în REMIT, există posibilitatea de verificare a tranzacțiilor și tranfrontaliere, se poate verifica totul ca o oglindă.”
Ministrul Energiei s-a referit și la banii pe care statul trebuie să îi acorde companiilor din energie pentru a acoperi schema de compensare și plafonare, ministrul a spus că în acest moment nu există date clare despre suma finală.
„Când vom finaliza discuțiile, pentru că au fost foarte multe dispute, tot ce trebuie să plătească bugetul României, va plăti. Am văzut o estimare dată pe surse de ANRE de 40 de miliarde, și una dată pe surse că am cerut 30 de miliarde la rectificare, eu nu vorbesc de date pe surse. Schema refăcută s-a redus de la acel 40 de miliarde la 20 de miliarde și ulterior la 16 miliarde. Asta a fost estimarea ANRE. ANRE adună toate datele cu ministerul de Finanțe”, a mai spus ministrul Energiei.