Virgil Popescu: Nu vom avea probleme cu energia electrică şi gazele naturale în această iarnă

Ţintele privind umplerea depozitelor cu gaze naturale au fost depăşite şi nu vor fi probleme cu energia electrică şi cu gazele naturale în această iarnă, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Nu vom avea probleme cu energia electrică şi gazele naturale în această iarnă


Ţintele privind umplerea depozitelor cu gaze naturale au fost depăşite şi nu vor fi probleme cu energia electrică şi cu gazele naturale în această iarnă, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, miercuri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

"Suntem într-un ritm accelerat şi am depăşit practic ţintele pe care ni le-am asumat pentru umplerea depozitelor cu gaze naturale.(...) Astăzi, observaţi că am depăşit 70% din gradul de umplere al depozitelor. Practic, avem peste 2,14 miliarde metri cubi în depozitele de gaze naturale. Mergem în ritm accelerat, nu oprim înmagazinarea şi sperăm să depăşim acest această ţintă de 80% la data de 1 noiembrie, aşa cum a fost asumat şi aprobat prin regulament în Consiliul de Miniştri, în data de 26 iulie, dacă nu mă înşel", a explicat Virgil Popescu.
El a subliniat că au fost inventariate stocurile pentru a putea trece cu bine iarna, iar Complexul Energetic Oltenia este în grafic cu stocurile de cărbune, şi şi-a exprimat speranţa ca secetă să nu afecteze prea mult producţia de energie hidro.
"Am venit astăzi în fața dumneavoastră tocmai pentru a vă spune câteva elemente esențiale pentru programul de iarnă. Așa cum ați văzut și la începutul declarației premierului, la ședința de guvern, și în declarația mea de la începutul ședinței de guvern, suntem într-un ritm accelerat și am depășit, practic, țintele pe care ni le-am asumat pentru umplerea depozitelor cu gaze naturale. Poate că, în urmă cu câteva luni, vă întrebați de ce România nu are atât de multe gaze cum au alte țări. V-am explicat atunci că profilul de producție și profilul de consum al României, care este și producător de gaze naturale, este cu totul diferit față de importatori. Astăzi observați că am depășit 70% din gradul de umplere al depozitelor. Practic, avem peste 2,14 miliarde de metri cubi în depozitele de gaze naturale. Mergem în ritm accelerat, nu oprim înmagazinarea și sperăm ca să depășim această țintă de 80 % la data de 1 noiembrie, așa cum a fost asumat și aprobat prin regulament, în Consiliul de Miniștri în data de 26 iulie, dacă nu mă înșel. De asemenea, am inventariat stocurile cu care putem trece această iarnă cu bine. Complexul Energetic Oltenia este în grafic cu stocurile de cărbune. Va avea o producție mai mare cu circa 900.000 de tone de cărbune anul acesta, ceea ce îi va duce, de asemenea și o producție suplimentară de energie electrică.", a punctat ministrul Energiei.
El a subliniat că a prezentat în Guvern şi a trimis şi premierului tot planul de investiții pe care Ministerul Energiei l-a pus în practică.

Întrebat dacă plafonarea prețurilor la energie și gaze va continua și după 31 martie 2023, Virgil Popescu a spus că da și a susținut că românii nu vor avea probleme cu facturile.
„Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor (..). Va rămâne o plafonare de preț, au răspuns deja liderii Coaliției. Probabil că în cursul lunilor septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie. Haideți să le luăm pe rând să finalizăm aceste modificări pentru 1 septembrie”, a spus Popescu.