Guvernul prelungește compensarea prețurilor la motorină și benzină cu 50 de bani

Guvernul va prelungi până la sfârșitul anului ordonanța de urgență prin care este compensat prețul la motorină și benzină cu 50 de bani.

Guvernul prelungește compensarea prețurilor la motorină și benzină cu 50 de bani


Guvernul va prelungi până la sfârșitul anului ordonanța de urgență prin care este compensat prețul la motorină și benzină cu 50 de bani.

Vom prelungi ordonanța de urgență prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern.
Actul prevede continuarea posibilității acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienții finali - persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere, şi pentru perioada 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022.
Ca noutate, proiectul prevede că reducerea de preț să se acorde și în cazul bonurilor de valoare pentru carburanți auto (BVCA).
Astfel, de la 1 octombrie 2022, la livrările de carburanţi, benzină şi motorină, efectuate în baza bonurilor de valoare pentru carburanţi auto, reducerea de preţ va fi acordată prin livrarea unei cantități suplimentare de carburant corespunzătoare contravalorii reducerii de preţ aplicabilă livrărilor respective, iar reducerea de preţ se va evidenţia pe bonul nefiscal.
O altă schimbare propusă este aceea ca operatorii economici autorizați care se ocupă cu revânzarea în sistem angro de produse energetice să fie obligați să acorde clienților finali, persoane fizice sau juridice, reducerea de preț pe care să o evidențieze distinct pe factura emisă.
Se evită o potențială discriminare între clienții finali persoane juridice care au posibilitate să facă alimentări direct din rețele de retail în raport de clienții finali care nu au această posibilitate și se aprovizionează exclusiv pe canalul de comerț cu ridicata.
Totodata, se evită apariția de blocaje logistice (de aprovizionare, epuizarea rapidă a stocurilor din stații) la nivelul stațiilor de distribuție care pot fi cauzate de migrarea unor clienți finali persoane juridice către stații de distribuție, clienți care de regulă alimentează cantități mari de carburant”, se arată în nota de fundamentare.