Preşedintele Traian Băsescu a semnat azi decretul pentru promulgarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă

Traian Băsescu a semnat azi decretul pentru promulgarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă

Preşedintele Traian Băsescu a semnat azi decretul pentru promulgarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă


Curtea Constituţională a motivat vineri decizia din 21 mai prin care a constatat că este constituţională Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Curtea Constituţională a decis, în 21 mai, că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este constituţională, respingând sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor în 15 aprilie.

În sesizarea PNL, care a vizat 15 articole, se arăta că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria. În final, decizia prin care s-a constatat constituţionalitatea a vizat atât cele 15 articole, cât şi legea în ansamblul său.
Ulterior, CCR a respins această sesizare.
Pe 17 iunie, premierul Victor Ponta i-a transmis o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în care îi solicita să dispună "măsurile corespunzătoare" pentru ca decizia CCR privind legea insolvenţei "să producă efectele legale".
"Netransmiterea către Preşedintele României a deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a respins excepţia de neconstituţionalitate a unor dispoziţii din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, inclusiv a considerentelor deciziei, este de natură să genereze neîncasarea unor venituri considerabile de către bugetul de stat", se arăta în scrisoarea premierului.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, i-a răspuns premierului, că, potrivit dispoziţiilor legale, termenul de redactare a actului jurisdicţional este de cel mult 30 de zile de la data pronunţării.