Primarul Chițac, despre protestul salariaților CT BUS: Sunteți obligați să respecte cetățenii

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a transmis un mesaj angajațiilor CT BUS care au organizat în această dimineață un protest, transportul în comun fiind complet blocat.

Primarul Chițac, despre protestul salariaților CT BUS: Sunteți obligați să respecte cetățenii


Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, le-a transmis, luni, protestatarilor de la compania de transport public CT Bus, care au refuzat luni dimineaţă să iasă cu autobuzele pe trasee, că îi văduvesc pe constănţeni de un serviciu esenţial, în condiţiile în care peste 80% din veniturile totale ale companiei provin de la administraţia locală.

Mesajul primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, cu privire la situația de la CT BUS
Stimați angajați ai CT Bus, constănțenii vă plătesc pentru a le asigura transportul public în oraș. Vă rog să rețineți acest lucru. Dumneavoastră vă primiți salariile din banii orașului și ai cetățenilor pe care sunteți obligați să îi respectați.
Hai să limpezim puțin toată această situație: anul trecut, din veniturile totale ale companiei (121 de milioane de lei), Primăria (adică locuitorii orașului Constanța) a plătit 84% (102 milioane). Mai mult decât atât, separat de această finanțare, tot din banii constănțenilor se plătesc autobuzele și microbuzele noi, ceea ce presupune o investiție de peste 100 de milioane de lei.
Bun, mai departe. În 2020, CT Bus a avut 724 de salariați, care au atras o cheltuială de circa 55 de milioane de lei. Asta înseamnă un salariu lunar mediu net de 3700 lei la nivel de companie. Păstrând proporția de mai sus, deducem că 3100 de lei vi i-au plătit locuitorii orașului, iar restul de 600 lei i-ați produs dumneavoastră.
Având în vedere aceste lucruri, permiteți-mi să vă întreb: este corect ce ați făcut astăzi? Vi se pare normal să îi văduviți de un serviciu esențial pe cei care vă plătesc salariile?
Nu mă înțelegeți greșit, sunt perfect de acord ca performanța să se plătească întocmai. Și îmi doresc și eu ca în Constanța toată lumea să beneficieze de salarii bune și de un trai decent. Dar vă rog frumos să rețineți că soluția creșterii veniturilor ține de gestionarea eficientă a banilor pe care vi-i dau deja cetățenii și de creșterea veniturilor proprii. Iar aceasta este responsabilitatea exclusivă a companiei de care vă ocupați dumneavoastră, nu a constănțenilor pe care astăzi i-ați privat de un serviciu pe care ei vi-l plătesc.
Trag speranța că lucrurile vor reintra în normal și că vorbim toți aceeași limbă: cea a bunului-simț și a respectului față de mâna care ne hrănește.
Vă mulțumesc.
Compania CT BUS informează că, în contextul protestului ce a paralizat astăzi transportul în comun pe raza municipiului Constanța, “conducerea companiei de transport depune eforturi pentru găsirea unor soluții adecvate”.
“Conducerea executivă a CT BUS S.A., membrii Consiliului de Administrație, dar și reprezentanții Adunării Generale a Acționarilor și ai Primăriei Municipiului Constanța sunt angrenați în demersuri menite să asigure reluarea transportului în comun în cel mai scurt timp posibil”, se arată în informarea transmisă în această după amiază.