Reabilitarea străzii Ştefan cel Mare este în pericol. Ovanesian: Riscăm să pierdem banii de la UE

Felicia Ovanesian a anunțat că, atât ea cât și primarul Vergil Chițac, vor susține o conferință de presă o dată la două săptămâni, pentru a ține la curent constănțenii cu privire la proiectele administrației locale.

Reabilitarea străzii Ştefan cel Mare este în pericol. Ovanesian: Riscăm să pierdem banii de la UE


City managerul municipiului Constanța Felicia Ovanesian a anunțat că, începând de azi, atât ea cât și primarul Vergil Chițac, vor susține o conferință de presă o dată la două săptămâni, pentru a ține la curent constănțenii cu privire la proiectele administrației locale.

"Începând de azi, o dată la două săptămâni, la ora 12, vă vom prezenta tot ce este nevoie. În principiu, va fi prezent si domnul primar, dar cum programul i se schimbă de la oră la oră, va face tot posibilul să fie prezent, dar eu, în proporție de 99% voi fi prezentă. Răspund doar de Direcția de Patrimoniu, Direcția Gestionare Servicii Publice și Gestionare a Fondurilor Europene", a declarat Ovanesian.
În cadrul întâlnirii cu presa, ea a trecut în revistă investițiile făcute până la acest moment, cum ar fi parcurile din zonele Doraly și Oleg Danovski, locuri de joacă, băncuțe, refacerea malurilor Tăbăcărie, etc. De asemenea, a amintit că se va reamenaja parcul de la Poarta 6 și construcția pasarelei.
"Am achiziționat grătare noi, pentru parcul de la Doraly, din Poarta 6, mese noi. Se înlocuiește tot mobilierul dedicat activității de picnic. Am achiziționat 3 module de practicare de fitness în Roterdam, Badea Cârtan. Intenționăm să dotăm toate parcurile din municipiu cu astfel de module de fitness. Am achiziționat coșulețe stradale, nu cele londoneze, care sunt mari, vor fi altele, dar de bună calitate. Urmează să achiziționam coșulețe stradale pentru colectarea selectivă, cu două fracții, umed si uscat", a precizat Felicia Ovanesian. Totodată, ea a mai declarat că este în derulare procedura pentru proiectarea unor locuri de joacă  noi.
"Se lucrează la proiectul tehnic al parcului de la Casa de Cultură. Ne așteptăm ca de anul viitor să refacem tot parcul de care va beneficia de spații verzi, vom renunța la betoane, se reface sistemul de iluminat, plus mobilier nou. Vom reabilitata parcurile din punct de vedere peisagistic, nu doar cu dotări noi. Ne-am fi dorit să reamenajăm Esplanada, din păcate, dacă am fi refăcut, în doi, trei ani totul s-ar fi dus la vale. S-a efectuat o expertiză. Este necesară consolidarea și am înaintat documentația necesară. Arată groaznic, e o rușine. Facem tot posibil să găsim surse externe de finanțare", a explicat Felicia Ovanesian.

Legat de lucrările de pe b-dul Al. Lăpușneanu, Chițac a declarat că până pe 15 mai, cel târziu 1 iunie, acestea trebuie finalizate.
Felicia Ovanesian a ținut să precizeze că proiectul reabilitării străzii Ştefan cel Mare este în pericol! 
"De şase luni nu se lucrează cum trebuie și săptămânal ni se spune că se rezolvă. Riscăm să pierdem banii de la Uniunea Europeană", a spus Felicia Ovanesian. 
"N-a mai apucat Decebal Făgădău să-și vadă feblețea nici măcar începută, nu finalizată. Noua echipă a preluat proiectul din mers și l-a dus mai departe.
Din păcate, pentru ei, pentru noi, pentru oraș, se preconizează o catastrofă financiară. Lucrările s-au oprit, șantierul este părăsit. La fața locului, pe plăcuța de informare, a apărut un nou termen de finalizare: august 2025. „Este o greșeală.", afirmă Felicia Ovanesian.

"La fiecare proiect în parte pentru că ele au suferit actualizări constante. Cred că proiectul de pe Lăpușneanu este 90 de milioane, Ștefan cel Mare nu e singur, este cu Ferdinand, Ștefan cel Mare este cu Mircea și cu străduțele perpendiculare. Cred că erau peste 60 de milioane. Pierdem banii, îi punem din bugetul local cum s-a întâmplat cu Parcul Arheologic. Există risc major dacă în momentul acesta reziliez contractul, probabil ar exista toate argumentele, în opinia mea juridică.
În opinia lor, n-avem argumente, pentru că s-au intercalat niște lucrări. În sensul că, pretind dumnealor, eu nu le dau dreptate, dar asta e partea a doua. Ei n-au putut să lucreze cu toate forțele pentru că era RAJA la care… și RAJA trebuia să-și  schimbe conductele și noi am ținut foarte mult să se schimbe tot pe dedesupt, în subteran, ca să nu punem pavele și apoi să se strice. Nu știu unde n-au putut intra din nu știu ce motiv, din față de la Tomis. Deci ei o să invoce …. bețe în roate. Ei au avut în permanență probleme. Era problemă pe Ștefan cel Mare, puteau să intre cu toate forțele pe Ferdinand. Era problemă pe Cuza Vodă, puteau să vină pe Mircea. Au avut în permanență probleme", explică Ovanesian.
Cât despre nemulțumirile agenților economici din zonă, city managerul spune că aceștia sunt îndreptățiți să fie nemulțumiți.
"A fost o decizie grea, dacă reziliem sau nu rezeliem. Eu zic că o să se termine proiectul, cu întârzierile de rigoare, riscul contractului de a fi crescut substanțial dacă reziliam", a mai punctat Felicia Ovanesian.
Se referă la proiectul de pe bulevardul Lăpușneanu, la strada Ștefan cel Mare, care include și centrul orașului, inclusiv strada Mircea, la bulevardul 1 Mai. Numai primele două proiecte sunt de circa 150 de milioane de lei.
Toate ar trebui finalizat până în noiembrie 2023. Dacă nu sunt gata, primăria va trebui să plătească tot ce s-a făcut până acum, ca în cazul parcului Arheologic. Ar fi o catastrofă pentru Constanța, care cheltuie oricum mai mult decât produce.