Reguli noi pentru lăcaşele de cult. Spovedania credincioşilor se va face doar pe bază de programare

Patriarhia Română a anunțat să spovedania se va face doar pe bază de programare, pentru a se evita aglomerația

Reguli noi pentru lăcaşele de cult. Spovedania credincioşilor se va face doar pe bază de programare
Foto: Doxologia


Ordinul privind noile reguli aplicabile pentru accesul în lăcașele de cult și desfășurarea activităților religioase a fost publicat miercuri seara în Monitorul Oficial.

Patriarhia Română a emis un comunicat în care a anunțat să spovedania se va face doar pe bază de programare, pentru a se evita aglomerația.
Ieri, Guvernul a anunțat că slujbele religioase se vor desfășura din nou în interiorul lăcașelor de cult, iar în acest sens vor fi respectate mai multe măsuri impuse în vederea controlării situației provocate de noul coronavirus.
Spovedania credincioşilor şi citirea unor rugăciuni pentru aceştia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât şi credinciosul care se spovedeşte vor utiliza mască de protecţie şi vor menţine distanţa fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorităţii bisericilor şi caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul şi penitentul”, a menționat Patriarhia Română.
Reguli privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase:
- Reguli privind accesul și desfășurarea activităților:
1. Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane
2. La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.
3. În interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
4. Accesul credincioșilor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), nu este permis.
5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de igienă și distanțare fizică în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase.
6. La activitățile religioase din interiorul lăcașului de cult și din locațiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit.
7. Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcașului de cult), se desfășoară cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.
8. Slujbele religioase desfășurate în curtea lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.
- Măsuri sanitare specifice:
1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioșii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare
2. Se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).